Românii sunt mai prudenți în ceea ce privește cheltuielile și nu se mai grăbesc să renunțe la electrocasnicele vechi. Cel putin asta arată cifrele firmelor de colectare a deșeurilor electroasnice, care au observat o scădere cu 15%. Dacă în anii trecuți oamenii își schimbau aparatele casnice cu mult înainte de a ajunge la gradul maxim de uzură, acum așteaptă să se strice înainte de a-și lua unele noi.
Alina Popescu este din Constanța și a apelat la serviciile unei firme de colectare a deșeurilor electrocasnice pentru a renunța la o combină frigorifică, veche de peste 10 ani.
Alina Popescu: „Nevoile familiei s-au schimbat, nu mai e nevoie de o combină cât un dressing. Nu am monitorizat consumul, dar fiind veche, desigur. Și am luat un frigider nou un pic mai mic.”
Comenzile pentru preluarea electrocasnicelor sunt în scădere
Comenzile pentru preluarea electrocasnicelor sunt în scădere, spun specialiștii din domeniu, care în ultimele luni au preluat cantități mai mici. La un punct de colectare din Constanța, în câteva ore de la deschidere au ajuns doar câteva fiare de călcat și electrocasnice de bucătărie.
Doar în ultimele două luni cantitățile colectate au scăzut cu aproape 13%.
Faptul că românii renunță mai greu la electrocasnicele vechi, care nu și-au atins încă gradul maxim de uzură, este pus și pe seama scumpirilor din ultima perioadă, care i-au făcut pe oameni să fie mai prudenți în ceea ce privește cheltuielile. Conform specialiștilor, în ultima perioadă, cantitățile de deșeuri electrocasnice aduse la reciclat sunt mult mai mici.
Ciprian Ianos, reprezentant firmă colectare Deșeuri Electrice Electrocasnice: „Veneau piese care arătau impecabil, aproape noi, obervam că sunt schimbate doar pentru a-și lua o piesă nouă de o putere mai mare sau o capacitate mai mare, nu neapărat că era învechită sau defectă. Anul acesta toate piesele care vin sunt învechite, chiar stricate. Da, deci nu le mai schimbă, că le place altă culoare, sunt stricate.”
Situația s-ar putea regla în perioada reducerilor de Black Friday sau în luna cadourilor
Oamenii recunosc că în această perioadă, plină de incertitudini, orice economisire e binevenită.
Situația s-ar putea regla, susțin specialiștii, în perioada reducerilor de Black Friday sau în luna cadourilor.
Valentin Negoiță, președinte asociație de colectare DEE: „Populația este atrasă de aceste discount-uri, care reprezintă, să spunem, un stimulent important. Credem că românii achiziționează cadouri sau anumite echipament,e care le sunt de folos atat în viața profesională, cât și în viața de zi cu zi.”
Conform statisticilor, anul trecut, firmele de colectare deșeuri electrice și electrocasnice au adunat un total de 124 de tone de echipamente uzate.