Ilie Bolojan a susținut prima conferință de presă de la preluarea mandatului de președinte interimar. Printre subiectele atinse de șeful statului s-au numărat mandatul cu care va merge la Consiliul European și războiul din Ucraina. De asemenea, Bolojan a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, care au vizat inclusiv situația fraților Tate, anularea alegerilor prezidențiale și o eventuală candidatură a sa la scrutinul din luna mai.
„În virtutea respectului față de români o comunicare periodică e o chestiune de decență și normalitate. Acum două săptămâni când am preluat această responsabilitate am venit cu câteva idei, să lucrăm pentru România, să păstrăm o neutralitate politică în această perioadă complicată în plan intern și să îi respectăm pe români gândindu-mă că dacă în cele trei luni nu vom putea face bine în țara noastră măcar să nu facem rău.”, a declarat Ilie Bolojan.
Cele mai importante declarații făcute de Ilie Bolojan:
- Negocierile pentru Ucraina - SUA au făcut o pivotare pentru a relua dialogul diplomatic cu Rusia. În cadrul dialogului au început discuțiile legate de Ucraina. Acestea sunt un prim pas pentru încetarea focului, dar mai ales pentru o pace durabilă pe care ne-o dorim cu toții și care ar însemna liniște la granițele noastre de est.
- Am susținut că o încetare a focului care nu este urmată de un acord de pace care să ofere garanții de stabilitate poate fi doar un intermezzo pentru un nou început al conflictului. Dacă s-ar menține această agresivitate a Rusiei, Ucraina poate să fie doar prima victimă. Cred că pentru noi susținerea stabilității este atât pentru a proteja Republica Moldova și România o chestiune importantă.
- Prezența reprezanților europeni este un lucru necesar (n.r pentru acordul de pace între Ucraina și Rusia).
- Poziția României în consultările care au avut loc: ne-am exprimat disponibilitatea României de a susține în continuare Ucraina pentru că nu este doar o susținere a victimei în fața agresorului, ci în fapt este o susținere pentru securitatea țării noastre. Așa cum am spus, dacă aceste abordări ale Rusiei se mențin în perioada următoare, Ucraina poate fi doar prima victimă.
- Există o majoritate care susține ca un reprezentant al Europei să participe la negocieri. Ne-am dezvoltat ca țară pentru că am participat de apartenența la Uniunea Europeană, lucru ce a însemnat fonduri europene importante. Menținerea acestei situații este o chestiune strategică.
- Suntem convinși că NATO va rămâne un scut important de protecție nu doar în Europa ci și în alte părți ale lumii.
- România a avut o creștere a bugetului dedicat apărării. În 2023, am fost sub 1,5%. În 2024, am ajuns la peste 2,2%. Există un acord între forțele politice pentru a susține această majorare a cheltuielile de apărare. Există acest acord în aproape toate țările. Sunt principalele linii pe care le voi susține în numele țării în întâlnirile viitoare.
- Credibilitatea noastră ține de garanția că există intenții stabile. Există susținere ca să fim o țară predictibilă și o țară care este respectată. E foarte important ca în această perioadă să avem o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală. Nu este vorba de un guvern sau altul, o persoană sau altă, este o problemă de a fi stabili într-o situație globală care dă semne de instabilitate.
- Cred că e nevoie de consultări periodice cu partidele politice pentru ca pe politicile mari să avem niște poziții pe cât posibil comune. Sunt convins că există păreri divergente, dar când e vorba de interesul național ne putem aduna.
- Una dintre priorități e organizarea corectă a alegerilor prezidențiale, pentru că asta creează premisele pentru un nou început pentru țara noastră. Românii în deplină cunoștință de cauză trebuie să voteze. Trebuie să fie organizate transparent și să fie alegeri libere. Vom căuta să fim transparenți față de cetățeni.
- Veți avea toate datele de funcționare a Administrației Prezidențiale. Curtea Palatului Cotroceni, unde este biserică, va fi deschisă publicului pentru a putea fi vizitată gratuit.
- Nu s-a stabilit un mandat imperativ (n.r. mandatlegat de cheltuielile de apărare). Cred că România are deja un buget de apărare crescut, cred că el ar putea crește etapizat într-un an doi să ajungă la 3% dacă nu se impun alte creșteri sub presiune. S-a găsit o formulă ca această majorare să fie scoasă din deficit. Creșterea trebuie să fie suportabilă și sustenabilă.
- În ce privește trupele în Ucraina, discuția este prematură. O discuție pe fond poate avea loc când există un acord de pace, pentru că aceste trupe ar putea fi de menținere a păcii. Din poziționarea partidelor, a rezultat că această chestiune nu are susținere parlamentară în momentul de față. Eu sper să avem un acord de pace. Acest acord va avea nevoie de niște garanții. Acestea vor însemna foarte probabil o concentrare de trupe în această parte. Noi am putea fi un hub pentru tranzitarea acestor trupe. Sunt analize care se pot face, din punctul meu de vedere ar trebui să analizăm lucrurile la rece, dar să nu creăm îngrijorări inutile și speculații într-o perioadă de tip pre-electoral.
- Garanțiile de securitate ar putea fi asigurate de țările din Europa și garantate de SUA. România, dacă se va lua o decizie la nivelul UE, cu siguranță pentru că aceste garanții sunt și pentru România va trebui să susțină acest lucru. În fiecare zi căutăm să ținem legătura cu toate zonele unde se iau decizii.
- Despre comunicarea cu SUA - În fiecare zi căutăm să menținem comunicarea cu toate zonele. În afară de o așezare de cheltuieli pe care țările europene sunt de acord să le preia, cea mai bună soluție este acest parteneriat care este asigurat de SUA și aliați prin NATO, de această colaborare între Uniunea Europeană și SUA.
- Despre presiune pe care administrația SUA le face cu privire la dosarul fraților Tate - Asupra administrației prezidențiale nu s-au făcut presiuni, nu a fost niciun contact. Despre discuția de la Munchen, lucrurile au fost clarificate de ministrul de externe și de premier. Sunt de două săptămâni președinte interimar, acumulările în multe instituții sunt de mulți ani. Oricât ai fi de dedicat, este imposibil să faci în această scurtă perioadă. Fiecare instituție trebuie să-și facă treaba în condiții normale. Cu cât fiecare instituție lucrează mai bine și îi respectă pe oameni, cu atât vom fi mai credibili și vom recâștiga încrederea oamenilor.
- Despre presupusa cerere a Moscovei care retragerea trupelor NATO la aliniamentul din 1997: Nu avem astfel de informații. Ceea ce este stabilit în momentul de față, faptul că NATO are acoperirea pe care o are trebuie să rămână un element important și în viitor.
- Despre informațiile ce privesc anularea alegerilor - Am semnat cu domnul Dioconescu o solicitare către toate instituțiile să ne informeze privind datele suplimentare pe care le au. Cel puțin până acum, a venit doar o înștiințare de la Ministerul Public că sunt dosare în lucru. Dacă sunt elemente de natură publică, nu văd de ce să nu le facem publice. CCR a anulat acest tur de alegeri. Această anulare s-a făcut în cadru constituțional, Curtea are această competență. S-a făcut pe baza datelor care au venit din CSAT, care constatând aspecte care țin de siguranța națională a informat CCR și această instituție a luat această decizie. A fost o decizie în cadru constituțional. Este una excepțională pe care personal nu mi-am dorit-o, dar acest lucru este un fapt împlinit pe care trebuie să-l respectăm. Ceea ce trebuie să facem este să vedem cum organizăm alegerile prezidențiale viitoare pentru care astfel de situații să nu mai apară. Pot face doar un comentariu pe fond legat de starea democrației. Când ai imunitate scăzută ca un organism ești vulnerabil la viruși, și democrația noastră are o imunitate scăzută generată de lipsa de încredere în instituții. Orice dezinformare are efecte dezastruoase. Aceasta este problema de fond la care oamenii responsabili trebuie să lucreze.
- Despre o posibilă candidatură la președinție - Coaliția are un candidat, pe domnul Crin Antonescu. M-am gândit când voi închide acest mandat de interimar, sper să las lucrurile într-o stare mai bună decât le-am găsit și să predau această instituție, poate și țara noastră, într-o stare mai bună.
- Ce crede despre faptul că actuala coaliție să fie lărgită - Orice decizii se vor lua vor ajunge în Parlament. Pentru a lua orice fel de decizie ai nevoie de predictibilitate, cu cât coaliția este mai stabilă, cu cât are o pondere mai mare, lucrurile pot fi adaptate mai ușor. Există și un revers, cu cât sunt mai multe partide, cu atât deciziile se pot lua mai greu. Voi susține o stabilitate guvernamentală și parlamentară, pentru că asta înseamnă că România este o țară stabilă, că nu riscăm să intrăm în probleme bugetare.
- Despre cum poate fi România implicată în reconstrucția Ucrainei - Ar fi un lucru bun ca pe lângă guvern să fie un mic departament pentru participarea la reconstrucția Ucrainei. Datorită geografiei, România va fi un hub al acestei reconstrucții.
- Despre atacurile din partea lui JD Vance - Fiecare poate spune o părere despre un eveniment. Când mergem să purtăm o discuție instituțională, trebuie să vorbim aceeași limbă. Mereu vor fi declarații care țin de valori, ideologii, date care pot fi exacte sau inexacte. Eu am discutat despre acest aspect de a ne alinia comunicare instituțioală. Vom avea în perioada următoare, fiind campanie, aprecieri asupra proceselor, asupra competitorilor, asupra campaniei pe care trebuie să le luăm așa cum sunt și să facem ce ține de noi. Competitorii să fie conștienți că cei care decid cine va fi președinte sunt românii. Românii au înțelepciunea să voteze așa cum trebuie pentru țară noastră.Dacă s-au anulat alegerile prezidențiale pe baza unor interferențe care au generat vicierea procesului, acest lucru a avut efecte și pentru că democrația noastră uneori pe anumite zone a lăsat de dorit.
- Ce părere are despre Georgescu care trebuie învins la vot - Nu președinte validează candidaturile la alegeri. Instituțiile care validează aceste candidaturi se pot pronunța într-o asemenea speță. Mă abțin pentru că se poate interpreta ca o antepronunțare și nu am competențe în aceste chestiuni.
- Despre o posibilă anulare a următoarelor alegeri - Nu cred că vom mai ajunge la astfel de situații. Nu sunt de dorit. Este o situație excepțională care nu trebuie repetată. Voi face tot ce ține de mine ca aceste alegeri să se desfășoare corect. CSAT are anumite competențe și când va fi necesar să se ia decizii, voi convoca CSAT.
Este prima conferință de presă pe care președintele interimar o va susține, de la preluarea mandatului, după demisia lui Klaus Iohannis.
Reuniunea extraordinară a Consiliului European, pe 6 martie
Ilie Bolojan a luat câteva decizii neașteptate în ultima perioadă. Mai întâi, a avut consultări cu toate partidele parlamentare, la Palatul Cotroceni, pentru a se pregăti pentru reuniunea extraordinară a Consiliul European, care va avea loc pe 6 martie. La această reuniune, el va sta la masă cu toți ceilalți lideri ai Uniunii Europene, pentru a discuta despre situația războiului din Ucraina.
Astfel de negocieri la Palatul Cotroceni, înainte ca președintele, fie el și interimar, să participe la un summit la nivel înalt, nu au mai fost văzute recent.
De la ora 13:00, Ilie Bolojan va prezenta, la Palatul Cotroceni, cum au decurs consultările cu partidele și care va fi poziția României la Consiliul European de săptămână viitoare.
Ilie Bolojan merge duminică la Londra
Reamintim și că, duminică, președintele interimar va merge la Londra, pentru a se întâlni într-un format restrâns pentru discuții informale cu alți lideri importanți ai UE, cum ar fi Emmanuel Macron și, foarte probabil, Volodimir Zelenski.
Această întâlnire este găzduită de Marea Britanie, chiar dacă aceasta nu mai este membră a Uniunii Europene, dar britanicii sunt foarte activi în toate discuțiile ce vizează posibila terminare a războiului din Ucraina.
Este posibil ca în conferința de presă de la ora 13:00, Ilie Bolojan să ofere și detalii pe alte subiecte de interes public, posibil și despre anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut. Știm deja că partidele din Opoziție au spus că odată cu această schimbae de la Palatul Cotroceni, ar trebui ca oamenii să primească mai multe explicații pentru motivele care au stat în spatele deciziei de anulare a alegerilor.