Președintele american Donald Trump a declarat luni că președintele rus Vladimir Putin este gata să accepte forțe europene de menținere a păcii în Ucraina, într-un potențial progres care ar putea contribui la încheierea războiului Kremlinului împotriva Kievului.
„El va accepta acest lucru. I-am pus această întrebare”, a spus Trump, când a fost întrebat direct despre desfășurarea trupelor europene. „Uite, dacă facem această înțelegere, el nu caută mai mult război ... I-am pus în mod specific această întrebare. El nu are nicio problemă cu asta”, a precizat liderul de la Casa Albă, potrivit Politico.
„Căști albastre” în Ucraina după război?
Ideea trimiterii forțelor de menținere a păcii în Ucraina a fost vehiculată în ultima vreme în rândul statelor europene. În discuții informale, liderii europeni au vorbit despre trimiterea „căștilor albastre” în Ucraina, fiind menționate între 50.000 și 100.000 de trupe.
Așa cum notează însă experții de la RAND Corporation, un think tank american specializat în analize militare și de securitate, ideea trimiterii unor forțe militare în Ucraina după război ar putea fi problematică. Asta pentru că organizațiile internaționale precum ONU au un monopol relativ asupra menținerii păcii într-o anumită zonă. Țările care oferă forțe militare de menținere a păcii trebuie să fie imparțiale și părți terțe în conflictul respectiv. Având în vedere sprijinul lor extins pentru Ucraina, statele europene nu sunt chiar părți terțe.
Personalul militar al Organizației Națiunilor Unite poartă denumirea de „căștile albastre”. În prezent, „căștile albastre” numără peste 70.000 de militari. Aceștia sunt selectați din rândul personalului militar al statelor membre ONU. De regulă, misiunea „căștilor albastre” este aceea de a proteja populația locală împotriva amnințărilor.
În trecut au fost desfășurate forțe de menținere a păcii în Croația și în Bosnia, în timpul războiului din Iugoslavia. Forța de menținere a păcii a fost constituită în 1992 și și-a încheiat mandatul în martie 1995.