Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PE SCURT: O selecție de cinci articole cu care merită să îți închei ziua

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Sondaj Flashdata pentru alegerile prezidențiale 2025. Luptă strânsă între George Simion, Nicușor Dan și Crin Antonescu

  • Un sondaj Flashdata publicat în ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2025 arată că 29% dintre români ar vota cu liderul AUR, George Simion, 26% cu Crin Antonescu, susținut de PSD, PNL și UDMR, iar 23% cu candidatul independent Nicușor Dan.
  • Studiul a fost realizat pe un eșantion de 7.500 de respondenți, cu vârsta de 18 ani și peste.
  • Chestionarul a fost aplicat online, cu targetare pe locație, vârstă, urban/rural. Validarea eșantionului s-a realizat după datele AEP privind prezența la vot la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, iar datele sunt ponderate în funcție de genul și vârsta respondentului.

Ce arată sondajul Flashdata pentru alegerile prezidențiale 2025 privind candidații cu șanse în turul doi.

Ministrul Energiei, după pana de curent care afectează Spania și Portugalia: „La nivelul României nu avem probleme. Nu avem un plan”

  • Ministrul Energiei a declarat că nu există „niciun motiv de îngrijorare” în acest moment în cazul sistemului energetic din România, în contextul penei masive de curent care afectează 50 de milioane de oameni din Spania, Portugalia și unele regiuni din Franța.
  • Într-un interviu acordat Euronews România, Sebastian Burduja a dat asigurări că „la nivelul României nu avem probleme, deci nu avem un plan ca atare”.
  • Prezent la „Summitul celor trei mări” găzduit în Varșovia, capitala Poloniei, ministrul Energiei a evidențiat că în acest moment „prioritatea autorităților din Spania și din Portugalia este să restabilească alimentarea cu energie electrică”.

Ce declarații a mai făcut ministrul Sebastian Burduja despre măsurile aplicate în cazul unei pene masive de curent în România.

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile de Ziua Victoriei: ”Acțiunile militare vor înceta”

  • Vladimir Putin anunță luni un armistiţiu „umanitar” în Ucraina, între 8 și 11 mai, cu ocazia aniversării Zilei Victoriei, sărbătoarea care comemorează victoria asupra Germaniei naziste.
  • Kremlinul a declarat că încetarea focului de 72 de ore va dura de la începutul zilei de 8 mai până la sfârșitul zilei de 10 mai, iar Rusia a făcut apel la Ucraina să se alăture și ea.
  • În cazul unor încălcări de către partea ucraineană, forțele armate ale Rusiei vor da un „răspuns adecvat și eficient”, se arată în declarație.

Mai multe detalii despre armistițiul de trei zile de Ziua Victoriei, anunțat de Putin.

Trump, „frustrat” din cauza războiului din Ucraina. Administrația americană îi transmite lui Putin că e nevoie de un armistițiu permanent

  • Donald Trump este tot mai frustrat în ceea ce privește războiul din Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Într-o primă reacție față de armistițiul temporar anunțat de Vladimir Putin, administrația Trump insistă că este nevoie de o încetare permanentă a focului.
  • „Este tot mai frustrat în ceea ce privește liderii celor două țări (Rusia și Ucraina-n.red.) și vrea să vadă o încetare permanentă a focului”, a transmis Casa Albă.
  • Președintele american Donald Trump își dorea o încetare completă a focului în Ucraina.

Mai multe detalii despre reacția lui Donald Trump.

Cheltuielile militare mondiale ajung la 2,7 trilioane de dolari în creștere record în 2024

  • Cheltuielile militare mondiale au ajuns la 2,72 trilioane de dolari în 2024, o creștere de 9,4% față de 2023 și cea mai abruptă creștere de la an la an cel puțin de la sfârșitul Războiului Rece, potrivit unui raport publicat luni de un important think tank privind conflictele.
  • Tensiunea geopolitică crescută a dus la creșterea cheltuielilor militare în toate regiunile lumii, cu o creștere deosebit de rapidă atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu, arată datele Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).
  • Războiul din Ucraina și îndoielile cu privire la angajamentul SUA față de alianța NATO au determinat o creștere cu 17% a cheltuielilor militare în Europa (inclusiv Rusia), ceea ce a dus cheltuielile militare europene dincolo de nivelul înregistrat la sfârșitul Războiului Rece.

Citește despre motivele creșterii cheltuielilor militare mondiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE