Nouă milioane de clienți casnici ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere ca să poată beneficia de prețuri mici la energia electrică, susține șeful Asociației Furnizorilor de Energie din România. Reprezentanții ANRE susțin însă că numărul românilor obligați să depună aceste documente este de maximum 700.000, adică doar cei care vor preț plafonat pentru o altă adresă decât cea de domiciliu. La mijloc este interpretarea unui articol din legea care modifică plafoanele pentru prețul electricității și gazelor naturale.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea
Legea pentru plafonarea preturilor din energie care a fost promulgata de președintele Iohannis urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2023. Furnizorii de energie spun, însă, că din cauza unor formulări ambigue din lege, aproape 9 milioane de consumatori ar trebui să trimită furnizorului o declaratie pe proprie raspundere pentru a spune la ce adresă doresc sa beneficieze de preturi plafonate.
Laurențiu Urluescu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie din România: „Cum furnizorul nu poate controla numărul de locuri de consum ale unui client, de aici se poate interpreta ca fiind o obligație pentru toți consumatorii de a transmite această declarație pe proprie răspundere. Mai există o declarație pentru a beneficia de plafonul minim pentru cei cu 3 copii, familiie monoparentale cu copii, cei cu dispozitive medicale, care și astea trebuie trimise catre furnizor”.
Peste 8 milioane de clienți casnici
În România există 8,5 milioane de clienți casnici și 9,2 de locuri de consum. Reprezentanții ANRE spun, însă, că numai cei care vor prețuri plafonate pentru alt loc de consum decât adresa din buletin ar trebui să depună o declarație pe proprie răspundere. Practic, cel mult 700 de mii de consumatori ar putea fi în această situație.
Zoltan Nagy, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei: „Din punctul nostru de vedere, în privința clienților care au mai multe locuri de consum, textul de lege e relativ clar și în momentul în care furnizorul poate identifica domiciliul sau reședința clientului, automat trebuie să aplice plafonul, bineînțeles să se încadreze din punct de vedere al consumului.
Lucrurile se complică când sunt mai multe locuri de consum și furnizorul nu poate să identifice care e domiciliul. Dacă corespunde locul de consum cu domiciliul automat aplică pentru acel loc de consum, iar daca dorește să aplice pentru alt loc de consum abia atunci trebuie să depună o cerere și o declarație cu precizarea locului de consum pentru care dorește să primească plafon”.
Legea prevede că plafonarea să fie aplicată începând cu luna ulterioară depunerii cererii, ceea ce înseamnă că, pentru a beneficia de prețuri plafonate de la 1 ianuarie, este posibil ca furnizorii să se confrunte cu un val de cereri pe final de an. Vicepreședintele ANRE a declarat la Euronews că documentele vor putea fi depuse însă și ulterior, urmând ca furnizorul să aplice tarifele plafonate retroactiv.
Zoltan Nagy, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei: „Cererile se pot depune atât fizic cât și online, toți frunizorii au pe site adrese de mail de contact. Când cineva are mai multe locuri de consum și depune din martie, furnizorul trebuie să-i aplice din 1 ianuarie și să returneze ulterior. N-ar trebui să fie un val prea mare pentru că aceste sume vor putea fi recuperate și ulterior”.
Deși legea a fost deja promulgată de președinte și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, reprezentanții ANRE spun că se vor întâlni cu furnizorii pentru a lămuri textul normativ.
Prețuri plafonate la energie
Începând cu 1 ianuarie, clienții cu un consum lunar sub 100 kWh plătesc un preț final de 0,68 lei/kWh. Cei cu un consum cuprins între 101 și 255 kWh plătesc 0,8 lei/kWh, cei cu un consum de până la 300 kWh plătesc 0,8 lei pentru primii 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru restul, iar cei cu un consum de peste 300 kWh plătesc un preț plafonat la 1,3 lei/kWh pentru tot consumul. În ceea ce privește gazele naturale, clienții casnici vor plăti un preț maxim de 0,31 lei/kWh.