De câteva zile, Craiova este practic acoperită cu cenușă de la Termocentrala CET II din oraș. Cenușa acoperă mașinile, acoperișurile caselor și străzile. Localnicii spun că nu este prima oară când se întâmplă acest lucru, iar praful negru este tot mai dens de la un an la altul.
Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi în cazul poluării cu cenușă din Craiova.
Garda Națională de Mediu a anunțat că a aplicat „două sancțiuni în cuantum maxim” în cazul poluării cu cenușă de la de la Termocentrala CET II din Craiova. În direct la Euronews România, Andrei Corlan, comisar general la Garda Naţională de Mediu, a precizat că această termocentrală folosește o tehnologie învechită, chiar dacă unitatea a accesat fonduri din PNRR pentru a face investiții în vederea modernizării.
Andrei Corlan, comisar Garda Națională de Mediu: „Am solicitat o informare completă de la colegii de la Comisariatul județean Dolj. Înțeleg că vorbim despre o termocentrală care funcționează pe cărbune, o tehnologie, evident, învechită. Am înțeles că sunt probleme cu etanșeizarea coșurilor de evacuare.
Acolo am văzut cu ochiul liber că sunt depuneri de pulberi care odată bate vântul sunt antrenate și ajung în comunitățile limitrofe”
Autoritățile au dispus aplicarea de amenzi din cauza poluării cu cenușă din Craiova.
Andrei Corlan, comisar Garda Națională de Mediu: „Garda de Mediu a aplicat două sancțiuni în cuantum maxim pentru încălcarea legislației de protecția atmosferei. Mai mult, pentru nerespectarea condițiilor în autorizația de mediu și nerespectarea programului de mentenanță.
S-a aplicat sancțiune pentru nerespectarea autorizației de mediu și s-a notificat Agenția de Protecția Mediului pentru suspendarea autorizației integrate de protecție a mediului. Acest lucru nu s-a întâmplat.”
Andrei Corlan a mai spus că termocentrala urmează să realizeze investiții pentru modernizare cu fonduri din PNRR
Andrei Corlan, comisar Garda Națională de Mediu: „CET-ul se află în proces de reviziuire, au niște investiții noi prin PNRR, sectorul energetic care evident că vor îmbunătăți starea de acolo.
Garda Național de Mediu va avea un cuvânt greu de spus în ceea ce înseamnă funcționarea și mai ales condițiile în care trebuie să funcționeze în 2024. Nu este deloc normal ceea ce vedem acolo.”
O femeie din Craiova a ajuns la spital după i-a intrat cenușă în ochi. „Patru zile mi-au zis să stau bandajată”
În urma poluării cu cenușă din Craiova, au apărut și primele victime. O femeie a ajuns la Urgențe după ce i-au fost afectați ochii. Localnicii se plâng că problema nu e de acum și a devenit tot mai gravă în ultimii doi ani. Timp în care și oamenii spun că sunt tot mai bolnavi. Cele mai întâlnite probleme ar fi cele respiratorii și digestive.
Mirabela Marcu, localnică din Craiova: „Ieri am fost acasă, am făcut treabă în curte și mi-a intrat cenușă în ochi. Ploua efectiv cu cenușă. Mi-am curățat eu ser fiziologic, am încercat să-mi îndepărtez corpurile străine, dar nu am reușit și într-un final am ajuns la urgență pentru că era o durere îngrozitoare”.
Mirabela Marcu, localnică din Craiova: „Am ajuns la urgență și într-adevăr erau particule cu corp străin, spun medicii, particule negre în ochiul meu.
Patru zile mi-au zis să stau bandajată și să-mi fac tratamentul. Mi-au zis să-mi iau și concediu medical”
Știrea inițială:
„Uită-te și tu ce este aici! Numai că se puseră câteva frunze. Cenușa de la Termo. Uite, asta, ia trage de toberon să vezi cât e de greu. Că eu nu pot s-l trag până colo. Eu sunt și operată și vai de capul meu. Așa aveți mereu? Și așa avem mereu. Uită-te, uită-te așa, uită-te pe aicea, uite cum arată, uită-te pe geamuri cum este”, a spus o femei care locuiește în apropierea termocentralei.
Vetuța Filcu din Craiova trăiește în cartierul Bariera Vâlcii, unde se află și Termocentrala Craiova. Cenușa este mereu prezentă în curte, dar de câteva zile este atât de densă încât nu se mai văd aleile sau plantele din grădină.
Vetuța Filcu, localnică din Craiova: „Uite, cum arată cimentul așa și cum arată de negru. Asta noi o absorbim și se pune și pe piele. Da, deh! De cât timp e? De sâmbătă după-masa.”
Praful negru a acoperit și grădinile localnicilor.
Vetuța Filcu, localnică din Craiova: „Uite ce zgură e pe ăștia, uită-te la ele, cică sunt și ele plante. Uite cum arată solarul. Parcă zici că îl umbrirăm cu ceva, cenușa de acolo, uite cum arată solarul deasupra. Foliile cum arată, în ce hal este și uită-te aici! Uită-te, firul ăsta de castravete în ce hal este afectat. Uită-te că, fiind poros, el ia toată mizeria de pe sus. Uite, că dacă-l scuturi, ia uite cum arată când îl scuturi. Asta e, uite! Și toată o ihalăm noi”
Locanică: Am adunat o găleată cu cenușă
Situația este la fel în cartier de câțiva ani buni, spun locuitorii.
Carmen Dumitrescu, jurnalistă Euronews România: „Pe această mașină, cenușa este atât de densă încât a acoperit cu totul vopseaua.”
Ionica Gugu, localnică din cartierul Bariera Vâlcii: „Nu a fost așa, sincer vă spun. Noi stăm aicea de când s-a dat drumul la termocentrală și n-a fost așa, dar de doi ani încoace se întâmplă acest fenomen.
Ia uitați aicea, asta așa de la poartă ce am ales și din curte, am la fel o găleată care o adunai numai din curte. Din curte. O găleată de cenușă”
Craiovenii afectați de poluare au sesizat de mai multe ori Garda de Mediu, dar spun că mereu au primit același răspuns că emisiile sunt în parametri.