Jumătate din Generația Z a României crede că în viitor va trebui să părăsească Europa pentru a avea o viață mai bună. Este una dintre informațiile unui studiu realizat la nivel european, cu titlul Adevărul despre Noua Europă 2023.
Cercetarea realizată în ultimul an prezintă așteptările pe care Europa de astăzi le are pentru liderii de mâine. La întrebarea: „ce rol va juca țara dumneavoastră pe scena globală în viitor?”, românii își văd țara în primul rând ca o „victimă”, în timp ce respondenții din alte țări au ales alte roluri, precum cel de leader sau de binefăcător.
Invitați în studioul Euronews România, Cătălin Dobre, chief creative officer pentru România în cadrul companiei McCann Worldgroup, și Ștefan Chirițescu, chief strategy officer din cadrul McCann Worldgroup România, au explicat că studiul reflectă modul în care percepută România în contextul european.
”E interesant că uitându-ne practic, Europa trece prin acest brain drain, o fugă a talentelor sau e pe cale să treacă. E lucrul prin care a trecut România.
Țineți minte că vorbeam cu toții despre situația în care toate talentele, toate mințile românești care voiau să realizeze o diferență, simțeau nevoia să plece. Aveau impresia că doar afară pot să realizeze ambiția lor.
Iată că și la nivel european acum tinerii au impresia că trebuie să plece din Europa. Acum se vorbește foarte mult despre SUA, despre China.
Atunci când încearcă să își imagineze mai mult un viitor iau mai mult în calcul un viitor în afara Europei, decât îl aveau până acum”, a afirmat Cătălin Dobre, la Euronews România.
Ștefan Chirițescu: ”Generația Z nu mai este generația unei țări, este o generație absolut globală”
De asemenea, Ștefan Chirițescu a evidențiat că persoanele care fac parte din generația Z sunt ”tot timpul în mișcare”, iar ”generația Z nu mai este generația unei țări, este o generație absolut globală”.
”Europa și-a cam trăit timpul. Perioada de aur a Europei a apus, iar pentru o generație care este tot timpul în mișcare, o generație care trăiește în această tehnologie și le face viața din ce în ce mai dinamică, ei timpul au nevoie de o zonă nouă.
Această zonă nouă, pentru jumătate, nu mai este Europa. Nu înseamnă că neagă Europa.
În Marea Britanie, procentul este mult mai mare. Acolo există și o explicație logică pentru că ei au ieșit din Europa la propriu și își caută.
Generația Z nu mai este generația unei țări, este o generație absolut globală”, a precizat el.
De ce românii își văd țara în rol de victimă. ”Noi, românii, ne-am obișnuit cu problemele”
Mai mult, Cătălin Dobre a afirmat că regiunea din care face parte și România este considerată ”noua Europă”, iar numeroși români își văd țara în rolul de victimă deoarece ”ne-am obișnuit cu problemele”
”Toată regiunea noastră e numită informal noua Europă. Turcii sunt cumva cei mai optimiști (spun că se văd lideri, n.red).
Credem foarte mult că vom juca în rol important în ce se va întâmpla bine în Europa. Noi, românii, ne-am obișnuit cu problemele. Fiecare zi devine un antrenament despre cum să rezolvăm problemele și ne formează pe noi ca oameni”, a menționat Cătălin Dobre, chief creative officer pentru România în cadrul companiei McCann Worldgroup, la Euronews România.