Au fost atacuri virulente la adresa partenerului de coaliție. La Consiliul Național al PNL, liderii partidului au avut discursuri despre cât de nepotrivit este PSD pentru a conduce România. Asta, în condițiile în care cele două partide sunt responsabile cu guvernarea până la finalul anului. PSD și PNL au devenit parteneri de coaliție în noiembrie 2021, iar Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au schimbat scaunul de premier în iunie 2023.
Purtător de cuvânt al PSD: „Au ratat aritmetica simplă. Nu ajung procentele ca liberalii să facă alianțe cu cine își imaginează dumnealor acum”
„Reperele politice constante pe scena noastră politică au rămas mereu două: urmașii Partidului Comunist și noi, național-liberalii”, a spus Nicolae Ciucă, duminică, atunci când a fost votat în unanimitate candidatul PNL la Cotroceni.
În ciuda criticilor și atacurilor venite dinspre liberali, social-democrații dau asigurări că guvernarea va funcționa „până la capăt”, cum a spus și Ciolacu, de altfel. Ba chiar ar putea continua și după alegerile generale din decembrie. Asta a sugerat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, în direct la Euronews.
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Nu știu la cine se referă domnul Ciucă atunci când spune urmașii Partidului Comunist, eu nu am văzut acolo, nici măcar la Galați. Din perspectiva guvernării, lucrurile funcționează și o să funcționeze până la capăt. Este multă ipocrizie și aici lucrurile ar trebui să fie înțelese așa cum le-a enunțat fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, și anume că dacă cineva trebuie să vorbească împotriva PSD, conducerea PNL-ului trebuie schimbată. Toți cei de pe scenă de acolo au fost cei care au validat coaliția cu PSD, într-un moment când marii prim-miniștri Cîțu și Orban duseseră țara aproape de dezastru. Deci, vrea cineva să vorbească din PNL împotriva PSD-ului? Toți oamenii pe care i-ați văzut pe scenă ar fi bine să plece și să vină cei care gândesc în asemenea fel ca să îi putem și crede (...). În al doilea rând, am văzut că PNL-ul spune că nu vrea să ia toată puterea. Auzim de dimineață până seara că PNL-ul va da președintele, va câștiga alegerile și va da primul ministru. Altă putere... Că au o grămadă de primari, o grămadă de mai știu eu ce, nu văd cum ar putea să nu vor toată puterea, când enunță, evident, că vor toată puterea. În al treilea rând, există mai multe declarații în acest Congres că resursele umane ale PNL-ului au suficientă putere încât nu să dea un premier, ci nenumărați premieri. Constat că astăzi, a beneficiat de derogare pentru a candida la această funcție, al treilea liberal de top: primul a fost Iohannis, al doilea, Cîțu, și al treilea, domnul Ciucă. Deci, au atât de multe resurse umane în acest partid încât au avut nevoie de importuri pentru orice funcție mare pe care au avut-o. În rest, discuții și discursuri de campanie. (...)”, a spus acesta, într-o intervenție în direct la Euronews.
„Cred că undeva greșesc adversarul. Nu PSD-ul este adversarul lor, dar dacă ei cred că-și pot mobiliza masele făcând apel la această adversitate, s-ar putea să greșească”, a mai adăugat acesta.
„Declarațiile extrem de violente nu se uită”
„Noi am fost deschiși întotdeauna. Există această opțiune, pentru că nu cred că va fi un partid care să ia 50 plus 1%, să trebuiască făcută o coaliție. Pentru că avem o reformă a Constituției de făcut, avem o reformă administrativă de făcut și asta nu se poate face fără o susținere puternică în Parlament. Ei, probabil, sunt luați atât de tare cu ideologia încât au ratat aritmetica simplă. Nu ajung procentele ca liberalii să facă alianțe cu cine își imaginează dumnealor acuma. Eu cred că pragmatismul va fi suficient de luat în calcul de către toate partidele care vor fi pe primele locuri în aceste alegeri și vom avea o coaliție pro-Europa și pro-NATO, pro-Vest, așa cum România își dorește, o coaliție care va aduce progrese”, a declarat Romașcanu, la Euronews.
„Poate e momentul să se concentreze pe ceea ce au făcut, să dea mesaje pozitive, să spună oamenilor cum am reușit împreună la guvernare să facem lucruri bune pentru țară și să lase mai puțin atacurile, pentru că eu - personal - cred că e nevoie de soluții și lumea s-a cam săturat de scandal. (...) Guvernarea merge înainte. După cum observați, toată lumea a fost la Galați, Doamne-ferește să se mai întâmple ceva la noapte (situația inundațiilor din județul Galați n.r.), lucrurile funcționează în continuare, dar e o campanie atipică. E o campanie care a început mai devreme decât ar fi trebuit să înceapă. O să ne așteptăm la tot felul de lucruri din-astea, dar eu aș vrea să rog pe toată lumea să nu ardem podurile, pentru că declarațiile extrem de violente nu cred că se uită. Înțelegem să ne spunem unii altora pe unde am greșit...”.