Refugiații ucraineni, care stau în hotelurile și apartamentele de vacanță de la mare, le cer autorităților să reintroducă linia de autobuz care leagă Mamaia de Constanța și care a fost suspendată în extrasezon. Mamele copiilor care merg la școală sau la grădiniță, fără prea multe posibilități materiale, au fomulat o petiție în speranța că așa vor putea ajunge mai ușor în oraș. Cererea ucrainenilor este analizată acum de autorități locale.
Micuța Katia are doar șase luni. S-a născut în Ucraina, în luna aprilie, sub asaltul bombelor, iar acum două luni a ajuns la Constanța împreună cu mama, fratele de șase ani și bunica. Tatăl nu a avut voie să iasă din țară așa ca rămas acasă, în regiunea Vinnitza din centrul Ucrainei. Fără bani sau mașină, într-o țară străină, Marina se descurcă cum poate. E recunoscătoare că și-a scăpat copiii din iadul războiului și nu speră decât să și revadă soțul în pace. Până atunci însă, încearcă să le ofere celor mici o viață normală, cu școală, grădiniță, joacă și prieteni. Merge în oraș chiar și de două ori pe zi pentru a-și duce băiețelul la activitățile școlare, unde poate ajunge doar cu taxiul sau cu microbuzul unei firme private.
„Prețul nu e chiar mic, 10 lei un drum, dacă mergem toți inseamnă 60 de lei până în oraș deci nu prea e ușor cu transportul dar asta se rezolvă mai ușor decât se rezolvă cu bombele...”, a menționat Marina, refugiată din Ucraina.
Aproximativ 4.000 de refugiați locuiesc în Mamaia Nord
În Mamaia Nord trăiesc acum aproximativ 4000 de refugiați ucraineni. Toți au probleme cu transportul. Oamenii încărcați cu sacoșe vin de la cumpărături și mărturisesc că sunt nevoiți să meargă pe jos kilometri întregi.
Tania este din Odesa și a venit la Constanța împreună cu cei trei copii mici. Soțul ei a rămas acasă în Ucraina și cum nu are mașină, merge de multe ori pe jos cu bagaje și cei mici în brațe pentru că nu iși permite să plătească în fiecare zi 30 de lei pentru un drum în oraș.
„Avem de mers pe jos doi kilometri câteodată luăm autobuzul privat dar am trei copii și trebuie să plătesc 30 de lei, dacă am avea autobuz am putea face mai multe activități, ar putea să fi mai bine pentru noi, am nevoie de autobuz chiar si când merg să cumpăr mâncare, nu am cum să car sacoșele grele”, a mărturisit Tania.
„Toată zona litorală între Mamaia și Năvădari este ocuptă substanțial de către comunitățile de ucraieni, desigur este nevoie de un mijloc de transport care să deservească aceste cartiere și legătura cu Muncipiul Constanța care este până la urmă locul unde își petrec majoritatea timpului aceste persoane fie că vorbim de școală sau diverse alte servicii din comunitate. Refugiații au semnat o petiție prin care solicită primăriei ajutor prin reintroducerea liniei de autobuz care face legătura între Mamaia și Constanța”, a declarat Cosmin Bârzan, președinte Centrul pentru Resurse Civice Constanța.
Petiția refugiaților a ajuns la Primăria Municipiului Constanța care analizează posibilitatea reintroducerii liniei de transport care să-i ajute pe ucrainenii care locuiesc în Mamaia Nord să ajungă mai ușor la Constanța. Pentru refugiații stabiliți în Constanța, transportul public în comun este gratuit.