Fostul premier Viorica Dăncilă a avut o primă reacție după ce aflat că ar putea fi audiată în Dosarul „10 august”. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea, la protestele de acum patru ani.
„În acel moment, eram in concediu. Nu eram în țară, îi delegasem atribuțiile lui Paul Stănescu (vicepremier din partea PSD, n.r.)”, a precizat Viorică Dăncilă, pentru Euronews România.
În urmă cu patru ani, Viorica Dăncilă și-a delegat atribuțiile printr-o decizie care poate fi găsită în Monitorul Oficial. „Decizie pentru exercitarea unor atribuţii. În temeiul art. 19 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Articol unic. În perioada 6-13 august 2018, domnul Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, exercită atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului României”, se arată în hotărârea emisă de Viorica Dăncilă şi publicată în Monitorul Oficial.
Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a vorbit la Euronews România despre ce fapte riscă să se prescrie în Dosarul 10 august și dacă există presiuni cu privire la trecerea timpului în derularea cercetărilor. Procurorul a explicat și ce etape urmează în acest dosar, cine a dat ordinul intervenției și dacă politicienii care s-au aflat la conducere în acel moment vor fi reaudiați.
Gabriela Scutea a declarat că în urma unor plângeri formulate de anumite ONG-uri care au susținut protestul din 10 august 2018, împotriva fostului ministru de Interne, Carmen Dan, împotriva fostului prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, dar și împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate la guvernare, nu va fi exclusă o audiere.
Gabriela Scutea a menționat că au fost identificați 20 de noi suspecți, jandarmi cu funcție de execuție, care se aflau în stradă, în ziua de 10 august 2018. Aceștia sunt acuzați că au depășit limitele legale ale intervenției, mai precis că au folosit violența în mod nejustificat. Angajații Jandarmeriei au fost identificați în urma imaginilor filmate în Piața Victoriei.