Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vlad Gheorghe, victimă a violențelor din 10 august: De dosar se ocupă la acest moment un procuror și doi ofițeri de poliție judiciară

Au trecut 4 ani de la protestele din 10 august. Manifestația împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă, care a adus în Piața Victoriei circa 100.000 de oameni, a fost reprimată violent de forțele de ordine. Până în acest moment, ancheta nu a lămurit cine a comandat intervenția brutală a jandarmilor. Cei bătuți în noaptea de 10 spre 11 august așteaptă ca justiția să își facă treaba.

"Am mai auzit aceste declarații acum un an de zile (cu privire la spusele procurorului general Gabriela Scutea - n.red.), doamna Scutea se comportă de parcă am fi în 2019, doar că suntem în 2022. Cam o dată la doi ani, doamna Scutea iese și mai promite câte ceva. Acum ani de zile a promis, nouă victimelor, dar și ONG-urilor prezente în seara de 10 august, că o să acorde toată asistența necesară și toată logistica necesară, și că dosarul este «supravegheat». Pentru că asta face, nu intervine în dosar, dar supraveghează", a declarat Vlad Gheorghe, un protestatar care a fost bătut la mitingul de pe 10 august, actual europarlamentar USR.

Doi ani pierduți în instanță

Vlad Gheorghe spune că nu mai crede în promisiunile procurorului general, care, pe toată durata mandatului, nu a făcut nimic concret pentru a înainta cercetările.

"Nu s-a întâmplat nimic din aceste lucruri, am auzit declarații absolut halucinante atât ca participant, cât și ca jurist, din partea procurorului general, care era în funcție și atunci, și acum. Nu s-a întâmplat nimic. S-a plâns că a stat dosarul în instanță. A stat, pentru că noi, victimele, am încercat să întoarcem o decizie a procurorilor doamnei Scutea de clasare. De aceea am pierdut doi ani în instanță. Noi a trebuit să-l tragem cu eforturi înapoi”, a mai spus acesta.

"Concluziile judecătorului din acel dosar sunt împotriva concluziilor procurorilor doamnei Scutea. Acum o vedem, la 4 ani distanță, spunându-ne că au lucrat asiduu sau că nu au avut dosarul la dispoziție. Să aduc aminte că procurorii doamnei Scutea ne-au catalogat pe noi ca fiind pierduți. Că eram un teren care trebuia arat. Asta au scris în ordonanța de clasare. După care s-a pensionat procurorul respectiv. Unde a fost doamna Scutea?", s-a întrebat retoric Vlad Gheorghe.

Nicio speranță cu privire la soluționarea dosarului 10 august în România

”După ce am auzit în seara asta, cred că doar la CEDO mai avem o șansă. Acum e vacanță, procurorul general va pleca peste câteva luni, mai clipim de câteva ori, se termină mandatul. Eu cred că aceasta a fost o declarație politică de sfârșit de mandat.

Pentru că, dacă în 4 ani nu au avut niciun fel de nume important, ba chiar infractorii pe care doamna Scutea ar trebui să îi cerceteze în dosar nu sunt mafioți plecați în străinătate, sunt oameni din sistemul de stat. Sunt jandarmi, polițiști, oameni din sistem. Brusc, de astăzi înainte îi va cerceta. N-o să-i cerceteze.”, a întărit Gheorghe.

Un dosar cu 1.000 de plângeri la care lucrează un procuror cu doi ofițeri de poliție judiciară

"Frica noastră, a victimelor, a fost exact asta, să nu se vorbească de dosarul 10 august așa cum se vorbește de dosarul Revoluției. Din păcate, suntem pe aceeași cale (...) Nu trebuie să existe așa ceva, într-un dosar în care ai toate probele la vedere. De tot acest dosar se ocupă la acest moment un procuror și doi ofițeri de poliție judiciară. Pentru tot acest dosar. Cum să termini dosarul de cercetat cu o mie de plângeri cu un procuror și doi ofițeri de poliție judiciară? Nu se poate. Este o chestie de resurse. La patru ani, discutăm că nu are cine lucra pe dosar. Pe de altă parte, se fac declarații pompoase cu privire la ipotetice chemări de persoane implicate, de actor politici. Astea sunt SF-uri. Praf în ochi. Gaze, așa ca-n 10 august. Dacă exista voință, aveam o trimitere în judecată", a mai subliniat Vlad Gheorghe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE