Proba masculină de triatlon, de la Jocurile Olimpice 2024, trebuia să se dispute marți, 30 iulie, dar a fost amânată pentru miercuri, după o decizie a organizatorilor. Motivele țin de siguranță pentru sportivii care trebuiau să înoate în Sena, însă fluviul care străbate Parisul are un nivel de poluare peste limitele normale.
Deși autoritățile au luat măsurile necesare și au monitorizat constant calitatea apei, ploile puternice de la sfârșitul săptămânii trecute au dus la revărsarea unor părți din canalizările din Paris direct în fluviu, pentru că așa sunt concepute sistemele de canalizare din capitala Franței.
În Paris, apa de ploaie și apa uzată trec prin același sistem de canalizare, proiectat în secolul al XIX-lea, iar precipitațiile provoacă revărsarea canalizării. În ultimii ani, autoritățile pariziene au investit peste 1,5 miliarde de euro pentru a curăța fluviul.
Ce spun specialiștii despre efectele bacteriei găsite în Sena
Îngrijorări cu privire la desfășurarea probei de triatlon în fluviul Sena au apărut din urmă cu câteva zile. Antrenamentele programate pentru duminică și luni au fost deja amânate, pentru că probele luate din Sena indicau un nivel prea mare de poluare.
Testele privind calitatea apei sunt făcute de o companie administrată de un român. Într-un comincat de presă, conducerea companiei a explicat că totul depinde foarte mult și de condițiile meteo. Monitorizarea calității apei din Sena a început în aprilie.
Bacteriile cel mai des întâlnite sunt E.Coli și alți enterococi. Calitatea apei ar trebui să se îmbunătățească până mâine, numai că și mâine sunt așteptate unele precipitații, ceea ce ar face din nou apa impracticabilă, iar specialiștii au spus că sănătatea sportivilor este prioritară. Astfel, probele care sunt progarmate pe apa fluviului Sena ar putea să sufere o nouă amânare, după cum a spus viceprimarul parisului, Pierre Rabadan.
- Înotul în Sena este ilegal de mai bine de 100 de ani.
Ce este bacteria E.Coli, prezentă în Sena
Bacteria E.Coli (escherichia coli), găsită în apele fluviului Sena, provine, în mare parte, din materii fecale. E.Coli este o bacterie care poate infecta rapid și poate duce chiar la deces. Este o bacterie enterohemoragică, descoperită în urmă cu mai bine de 100 de ani, de către germano-austriacul Theodor Escherich, un medic pediatru și profesor la universități din Viena și Graz.
Această bacterie poate fi luată și de pe fructe sau legume, dacă nu le spălăm corect înainte de a le consuma. Bacteria provoacă un fel de "epidemie intestinală", după cum a numit-o doctorul german Wolfgang U. Eckart, citat de Deutsche Welle.
"Ceea ce însă mass-media nu spun este că această bacterie are, în forma ei normală, deci nemodificată, un rol benefic pentru oameni. Ea este prezentă în flora intestinală a oricărui om, în cavitatea bucală. Ea aduce o contribuție semnificativă la producerea vitaminei K şi ajută organismul în lupta cu alte bacterii. Avem aşadar de-a face cu o bacterie inofensivă, care însă, dacă suportă chiar şi uşoare modificări genetice, poate deveni fatală. Cred că alte lucruri ar trebui să ne îngrijoreze, respectiv condiţiile care favorizează apariţia EHEC", a spus doctorul german Wolfgang U. Eckart, potrivit sursei citate.
Bacteria, care trăiește în tractul intestinal al oamenilor și animalelor, începe să populeze lumenul intestinal la 40 de zile de la naștere.
"Deși majoritatea tulpinilor de E. coli sunt nepericuloase, există și excepții, cum ar fi serotipul O 157:H7, care este responsabil de apariția unor toxiinfecții alimentare grave, anemie sau chiar insuficiență renală, sau tulpinile care pot fi agenți etiologici ai diareelor hemoragice, precum E.coli enterohemoragic (EHEC). Unele tulpini de E. coli sunt incriminate în apariția infecțiilor de tract urinar. Bacteria este comensală cât timp nu dobândește factori de virulență (prin modificări genetice). Se consideră că această bacterie se transmite predominant pe cale fecal-orală, igiena deficitară fiind incriminată adesea în transmiterea ei", după cum precizează publicația Sfatulmedicului.ro.
E.coli poate fi transmisă de la o persoană la alta în cazul igienei precare, de exemplu, dacă mâinile nu sunt spălate după utilizarea toaletei. Astfel, transmiterea se poate face prin piele, adică prin contact direct.
Afecțiunile presupun infecții gastrointestinale, cel mai frecvent, pentru că transmiterea cea mai întâlnită este de tip fecal-orală, după cum precizează sursa citată. Simptomele se manifestă prin dureri severe de stomac, crampe abdominale și sensibilitate mărită la palparea abdomenului, diaree apoasă, care poate deveni sangvinolentă, grețuri și vărsături.
Mâncarea poate fi contaminată cu E.Coli dacă alimentele, precum carnea, nu sunt preparate în mod corespunzător. De exemplu, carnea trebuie gătită la cel puțin 70 de grade, pentru a nu risca toxiinfecții. Și orice aliment care vine în contact cu carnea respectivă se va contamina.
Printre alimentele care pot fi cel mai ușor contaminate cu E.Coli de la carne se numără laptele, sau alte produse lactate.
- Apa poate fi decontaminată prin procedee de clorinare sau dezinfectare.
- Tratamentul persoanelor infectate cu E.Coli presupune admonistrarea de antibiotice, dar în cazul unor simptomatologii grave, acest tratament poate fi modificat.
Triatlonul este prima probă olimpică programată pe Sena, urmând ca cea de înot în ape deschise să se desfășoare săptămână viitoare.