Una din cinci specii migratoare este în pericol de dispariție, din cauza poluării și a braconajului, susține un raport al ONU. Instituția cere tuturor țărilor să ia măsuri pentru a preveni declinul speciilor de animale și păsări, care migrează odată cu schimbarea anotimpurilor.
Autorii raportului au analizat peste 1.100 de specii vizate de o convenție a ONU pentru protejarea animalelor migratoare. Aproape jumătate dintre acestea au populații în scădere. Puțin peste 20 la sută dintre ele ar putea dispărea cu totul, avertizează oamenii de știință. În același timp, doar 12 la sută din speciile analizate au populații în creștere.
Raport ONU: Una din cinci specii migratoare este în pericol de dispariție
Raportul susține că oamenii reprezintă cea mai mare amenințare pentru speciile migratoare. Vânătoarea, pescuitul sau alte forme de supraexploatare afectează 70% din speciile analizate.
Inger Andersen, directorul executiv al programului de mediu al ONU: "Nu putem proteja speciile migratoare fără multilateralism, fără unitate și fără cooperare transfrontalieră. Fac apel la toate țările și toate părțile, toate comunitățile să lucreze împreună, inclusiv la viitoarea Adunare a Națiunilor Unite pentru Mediu, astfel încât să putem proteja speciile migratoare, astfel încât acestea să supraviețuiască și să prospere."
În ultimii 60 de ani, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a inclus pe lista roșie aproape 160.000 de specii de animale amenințate de schimbările climatice provocate, în special, de factorul uman. Între acestea sunt multe specii de păsări, țestoase marine, balene și rechini.