Ariciul european a fost desemnat ”animalul anului 2024”, a anunțat luni o asociaţie germană din domeniul conservării vieţii sălbatice. Ariciul vest-european, răspândit în mare parte din teritoriul Germaniei, a devansat la voturi veveriţa şi vulpea roşie.
Organizația acordă astfel de premii din 2017 pentru a atrage atenţia asupra animalelor sălbatice în pericol de dispariţie. În zonele rurale din Germania, câmpiile au înlocuit tot mai mult zonele cu gard viu, păduri şi păşuni, care au fost în trecut habitatul aricilor.
În aceste condiții, aceste animale au fost forţate să se mute în oraşe, unde asfaltul, suprafeţele din beton și mașinile le fac viaţa dificilă. Ariciul se află pe o așa numită listă de avertizare timpurie în ceea ce priveşte speciile ameninţate, iar populaţia acestei specii este în scădere continuă.
Motivul pentru care ariciul a fost votat animalul anului 2024
Ariciul european (Erinaceus europaeus) are corpul acoperit cu aproape 6.000 de țepi și poate ajunge la o înălțime de 20 de centimetri.
Acest mamifer omnivor de mici dimensiuni găsește tot mai puțin habitate adecvate pentru a supraviețui.
”Acest lucru înseamnă că un animal sălbatic a câștigat premiul "Animalul Anului", pe care probabil orice copil îl cunoaște - dar care se descurcă din ce în ce mai greu în peisajul nostru cultural", a declarat biologul Klaus Hackländer, director al fundației pentru protejarea animalelor sălbatice din Germania, potrivit publicației Stern.de.
În aceste condiții, aricii se mută în grădinile și spațiile verzi din zonele rezidențiale. Conform estimărilor, în prezent există de până la nouă ori mai mulți arici decât în mediul rural.