Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, luni, la Euronews România, că autoritățile ar trebui să ia în calcul amendarea turiștilor care nu țin cont de avertismentele salvamarilor, în contextul în care patru persoane au murit înecate în Marea Neagră.
În direct la Euronews România, șeful DSU a evidențiat că ”o parte din populație care nu ascultă recomandările autorităților”, chiar și atunci când ”salvamarul arborează steagul roșu”, ceea ce înseamnă că riscul este major.
”Cu toate astea, sunt unii care consideră salvamarul un fel de dușman care vrea să le strice distracția. Și nu ascultă recomandările, intră în apă, iar astăzi s-a văzut ce înseamnă acest lucru. Am avut trei decedați într-un loc, unul care a fost în stare critică. În altă zonă am avut alt deces”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul de Interne.
Raed Arafat: ”E anormal ca în fiecare an să pierdem oameni la mare pentru că nu respectă recomandările salvamarului”
”Această situație ne arată că trebuie implementată legislația. Dacă omul nu ascultă de salvamar, trebuie luate măsuri, chiar și amendarea oamenilor. Dar, în același timp, numărul persoanelor pe litoral e foarte mare.
Ar însemna să îi prinzi unul câte unul în apă și să îi amendezi. Dar este foarte dificil. Nu știu cum se poate implementa acest lucru. O altă soluție e să întărim partea de explicații și educație, dar asta facem în fiecare an. Am încercat și prin alte metode, mai atractive.
E anormal ca în fiecare an să pierdem oameni la mare pentru că nu respectă recomandările salvamarului”, a menționat Raed Arafat, la Euronews România.
În acest context, șeful DSU a subliniat că salvamarul poate apela la forțele de ordine în cazul în care are de-a face cu persoane recalcitrante.
”Salvamarul, dacă vede persoane recalcitrante, poate chema forțele de ordine. Există forțe de ordine publică, dislocate de Ministerul de Interne pe toată durata sezonului, și se pot chema la fața locului dacă există discuții aprinse.
Oamenii nu își pun doar viețile lor în pericol. Ci și a salvamarilor. Și a celor din jur”, a mai precizat Arafat.
Șeful DSU: ”Cine intră în apă sub steagul semnului roșu trebuie să știe că merge ca să-și pună viața în pericol într-o proporție foarte mare”
Mai mult, Arafat a amintit că autoritățile fac recomandări cetățenilor pentru a preveni tragediile și că ar trebui ”văzute modele din alte țări și implementate metode coercitive”.
”În ultimii ani, parcă de fiecare dată când cineva recomandă ceva, lumea consideră că e ceva împotriva lor, pentru că se fac recomandări din partea autorităților. Nu e adevărat acest lucru. Aceste recomandări sunt pentru a preveni tragediile.
Poate că trebuie văzute modele din alte țări și implementate metode coercitive. Dacă nu reușim prin educație, poate trebuie implementate și metode coercitive, dar trebuie văzut cum se aplică în alte țări, dacă se aplică”, a mai spus șeful DSU.
”Cine intră în apă sub steagul semnului roșu trebuie să știe că merge ca să-și pună viața în pericol într-o proporție foarte mare. Și e foarte probabil să nu ajungă înapoi la mal sănătos”, a adăugat el.
Totodată, Raed Arafat a menționat că va face demersuri pentru ca aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) să fie actualizată cu informații de la salvamari și de la salvamontiști.