Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultima zi în care Bucureștiul trebuia să explice Comisiei Europene cine, cum și cât poluează. Capitala a cerut a treia păsuire

După patru ani, Bucureștiul încă cercetează de unde vine poluarea. Și, ca să scape de sancțiuni, cere încă o amânare Comisiei Europene. A treia la rând, în cazul de infringement impus Capitalei pentru depășirile constante ale indicilor de poluare.

24 octombrie era ultima zi în care Primăria trebuia să explice Bruxelles-ului cine, cum și cât poluează Bucureștiul.

Primăria Capitalei a avut la dispoziție patru ani să facă un plan de calitate a aerului. Ar fi trebuit să fie gata, însă edilul a cerut o a treia amânare în proces. Are nevoie de mai mult timp.

După patru ani, Bucureștiul încă cercetează de unde vine poluarea

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Un scenariu optimist ar fi 9-12 luni, din momentul acesta. Am avut mai multe discuții cu cei de la Comisie și eu cred că ei au înțeles eforturile pe care noi le facem. O să vedem. Acum el este în achiziție publică. Din păcate, legislația națională obligă ca, în consorțiul care face asta, să fie cineva acreditat de statul român și, de aceea, mari firme internaționale n-au venit în licitațiile pe care noi le-am lansat."

Pentru că nimeni nu se înscrie la licitație, în momentul de față, Bucureștiul nu are nici măcar un studiu care să identifice sursele principale de poluare.

Maia Bondici, jurnalist Euronews: „Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale europene. Depășim constant valorile maxime ai indicilor de poluare. Tocmai pentru asta, avem și un proces de infringement cu Comisia Europeană."

Într-un răspuns în exclusivitate pentru Euronews România, Comisia Europeană spune că știe de problemele pe care le are Bucureștiul când vine vorba de poluare și că, tocmai din această cauză, a deschis mai multe proceduri de infringement. Conform Comisiei Europene, România încă nu și-a respectat pe deplin obligațiile.

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: „La noi se vede pe numărul de internări. Cel puțin la acuți, paturile sunt ocupate din toamnă din octombrie, de când nivelul de poluare crește, numărul de pacienți internați cu acutizări este semnificativ crescut față de pacienții care vin cu aceeași afecțiune în lunile de vară. Deja din mai începe să scadă numărul de pacienți."

Dacă țara noastră nu își îndeplinește obligațiile față de Comisia Europeană, riscă noi sancțiuni usturătoare de milioane de euro, bani care ar fi plătiți din buzunarul românilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE