Curtea Penală Internațională spune că a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Putin pentru crime de război, din cauza presupusei sale implicări în răpirile de copii din Ucraina, relatează euronews.com.
Curtea a precizat într-o declarație că Putin "este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă".
Mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin ''este justificat'', afirmă Biden
Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este "justificat", a declarat vineri Joe Biden, citat de AFP.
Preşedintele american, exprimându-se în faţa jurnaliştilor la Casa Albă, a amintit că instituţia nu este recunoscută de Statele Unite, dar a estimat că decizia acesteia a transmis, totuşi, "un semnal foarte puternic".
Volodimir Zelenski salută decizia CPI
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski salută decizia CPI, despre care spune că este una istorică. El spune că deportarea copiilor ucraineni nu ar fi fost posibilă fără "ordinul celui mai înalt lider al statului terorist".
"Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin.
O decizie istorică care va începe responsabilitatea istorică.
Șeful unui stat terorist și un alt oficial rus au fost suspectați oficial de crimă de război. În deportarea copiilor ucraineni - deplasarea ilegală a mii de copii de-ai noștri pe teritoriul Rusiei.
Nu ar fi posibilă efectuarea unei astfel de operațiuni criminale fără ordinul celui mai înalt lider al statului terorist. Separarea copiilor de familii, privarea lor de orice oportunitate de a-și contacta rudele, ascunderea copiilor pe teritoriul Rusiei, dispersarea în regiuni îndepărtate - toate acestea sunt evident politica statului rusesc, decizii de stat, răutatea statului. Care începe cu primul oficial al acestui stat."
Zelenski susține că este vorba despre peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni.
UE salută hotărârea CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin
Înaltul reprezentant al Uniuni Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles, a salutat decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.
”Decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crima de război reprezentată de deportarea și transferul ilegal de copii din Ucraina în Rusia înseamnă începerea procesului prin care (Moscova) est trasă la răspundere. Apreciem și susținem activitatea CPI”, a scris Josep Borrell Fontelles, pe Twitter.
Reacția lui Bogdan Aurescu referitor la mandatul de arestare pe numele lui Putin
”Nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaționale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei! Romania sprijină deplin activitatea și eforturile Curții Penale Internaţionale, pe care a sesizat-o în urmă cu un an alături de alte 42 de state. Nu există pace fără justiție!”, a scris Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pe Twitter.
Statele în care poate fi arestat Vladimir Putin pentru crime de război
Medvedev compară mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin cu hârtia igienică
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a comparat vineri mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva lui Vladimir Putin cu hârtia igienică, aceasta fiind prima reacţie a unui înalt responsabil din Rusia, relatează AFP.
"Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu mai este nevoie să explic unde trebuie folosită această hârtie", a scris el pe Twitter în engleză, terminându-şi mesajul cu un emoticon simbolizând hârtia igienică.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că mandatul de arestare emis de CPI nu are nicio valoare juridică, deoarece Rusia nu recunoaşte acest tribunal.
"Rusia, la fel ca un anumit număr de ţări, nu recunoaşte competenţa acestui tribunal. Prin urmare, din punct de vedere al legii, deciziile acestui tribunal sunt nule şi neavenite", a declarat Peskov presei.
În acelaşi timp, comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, vizată împreună cu Putin de mandatul de arestare al CPI, din cauza unor presupuse deportări de copii ucraineni, a dat asigurări că îşi va continua munca.
"Este frumos din partea comunităţii internaţionale să aprecieze munca noastră de ajutorare a copiilor ţării noastre, faptul că nu îi lăsăm în zonele de operaţiuni militare şi că îi scoatem de acolo (...) Există sancţiuni din toate ţările (...) Însă ne vom continua munca", a afirmat ea, citată de agenţia rusă presă RIA Novosti.
Moscova denunţă o decizie ''insignifiantă'' şi ''lipsită de sens''
Diplomaţia rusă a denunţat vineri deciziile "lipsite de sens" şi "insignifiante" ale Curţii Penale Internaţionale (CPI) după anunţul privind emiterea unui mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crimă de război, relatează France Presse.
"Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt lipsite de sens pentru ţara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic", a reacţionat pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, fără să se refere în mod explicit la Vladimir Putin în mesajul său.
"Rusia nu este parte a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi nu are nicio obligaţie în virtutea acestuia", a subliniat Zaharova, adăugând că Moscova "nu cooperează" cu CPI.
Ea a avertizat că "mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională vor fi insignifiante din punct de vedere juridic" pentru Rusia.
Statutul de la Roma este textul fondator al Curţii Penale Internaţionale, care îşi are sediul la Haga, în Ţările de Jos.
De asemenea, a emis vineri un mandat de arestare pentru Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului în cadrul Biroului președintelui Federației Ruse, pe baza unor acuzații similare.
CPI a declarat că camera sa preliminară a constatat că există "motive rezonabile de a crede că fiecare suspect poartă responsabilitatea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în detrimentul copiilor ucraineni".
"Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova", comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat CPI într-un comunicat.
Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile de atrocităţi comise de forţele sale în cadrul 'operaţiunii speciale militare', aşa cum numeşte ea invazia în Ucraina, pe care a declanşat-o la 24 februarie 2022, în ceea ce Occidentul şi Kievul numeşte o agresiune neprovocată şi nejustificată.