Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mandate de arestare internaționale pentru generalii ruși. Serghei Șoigu şi Valeri Gherasimov sunt acuzați de crime de război în Ucraina

Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele fostului ministru rus al Apărării şi al şefului de stat major.

Serghei Șoigu şi Valeri Gherasimov sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității. Judecătorii susțin că au motive rezonabile să creadă că cei doi sunt responsabili pentru loviturile rusești asupra infrastructurii electrice ucrainene între octombrie 2022 și martie 2023.

„Iar pentru acele instalații care ar fi putut fi calificate drept obiective militare la momentul respectiv, daunele și prejudiciile civile accidentale preconizate ar fi fost în mod clar excesive în raport cu avantajul militar anticipat“, ceea ce face ca atacurile să fie crime de război, au mai spus judecătorii.

Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenskii a aplaudat marți măsura Curții Penale Internaționale, afirmând că a fost „o decizie importantă”.

„(Serghei) Șoigu și (Valeri) Gherasimov poartă răspundere individuală… (Ei) vor fi responsabili pentru răul făcut”, a declarat Andrei Iermak, într-o postare pe Telegram

Este puțin probabil însă ca vreunul dintre înalții oficiali militari ruși să fie reținut. Rusia este membră a curții, însă nu recunoaște jurisdicția sa și refuză să predea suspecții.

Și pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, a fost emis un mandat internațional anul trecut pentru crime de război în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE