Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a cerut instanței supreme de la Haga să emită mandate de arestare împotriva liderilor israelieni și Hamas. Cât de importantă este această mișcare și cum funcționează CPI?
Procurorul-șef Karim Khan a declarat că, în opinia sa, premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și trei lideri Hamas - Yehia Sinwar, Mohammed Deif și Ismail Haniyeh - sunt responsabili de crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza și în Israel.
Cererea lui Khan de emitere a mandatelor de arestare va fi acum înaintată uneia dintre camerele preliminare ale Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a fi examinată de un grup de trei judecători. În prezent, camera este formată din judecători din România, Benin și Mexic.
În cazul în care vor fi emise, mandatele vor restricționa în mod semnificativ capacitatea persoanelor indicate de a călători, deoarece toate cele 124 de state membre ale CPI vor fi obligate să le aresteze. În timp ce SUA nu sunt membre, mai multe țări europene sunt membre.
Ce este Curtea Penală Internațională?
Statutul de la Roma, prin care a fost creată CPI, a fost adoptat în 1998 și a intrat în vigoare după ce a primit 60 de ratificări la 1 iulie 2002. Curtea are în prezent 124 de state membre și, deși este aprobată de Adunarea Generală a ONU, funcționează independent.
CPI a fost înființată în 2002 pentru a urmări în justiție persoanele responsabile de atrocitățile comise în lume - crime de război, crime împotriva umanității, genocid și crimă de agresiune.
Procurorul-șef Karim Khan a declarat anterior pentru Euronews: „Rolul procuraturii este de a se asigura că există responsabilitate, că nu există un refugiu sigur pentru impunitate”.
Tribunalul are sediul la Haga și conduce, în general, investigațiile în cazul suspecților de profil înalt. CPI nu are propria forță de poliție și, prin urmare, se bazează pe statele membre pentru a-și aresta suspecții.
Mai multe țări nu au semnat statutul inițial și, prin urmare, nu se află sub jurisdicția sa. Israelul și Rusia - care a făcut și ea obiectul unor acuzații din partea CPI - nu sunt semnatare.
CPI se implică atunci când națiunile nu pot sau nu doresc să urmărească penal crimele de pe teritoriul lor, deși capacitatea națiunii de a urmări penal de una singură a făcut anterior obiectul unor dispute.
Khan a explicat: „Avem prevederi pentru genocid, crime de război și crime împotriva umanității. Avem capacitatea de a-i acuza nu doar pe autorii direcți, pe cei despre care se poate afirma că au violat, ucis sau bombardat, ci și pe superiorii militari sau politici. Acesta este un instrument juridic pe care îl avem în cadrul Statutului de la Roma și îl vom folosi dacă dovezile o cer.”.
CPI are 17 anchete în curs de desfășurare, a emis un total de 42 de mandate de arestare și a luat în custodie 21 de suspecți. Judecătorii săi au condamnat 10 suspecți și au achitat patru.
Care este relația dintre CPI și Israel și teritoriile palestiniene?
Deși Israelul nu este membru al CPI, instanța a acceptat „Statul Palestina” ca membru în 2015.
În urma acestui lucru, procurorul-șef anterior a anunțat că va deschide o anchetă privind posibilele infracțiuni pe teritoriul palestinian. Netanyahu a condamnat anterior această decizie ca fiind părtinitoare.
Khan a vizitat Ramallah și Israelul în decembrie, întâlnindu-se atât cu oficiali palestinieni, cât și cu familiile israelienilor uciși sau luați ostatici de militanții Hamas în atacul din 7 octombrie care a declanșat conflictul, potrivit Euronews.com.
După această vizită, Khan a declarat că o anchetă a CPI privind posibilele crime comise de militanții Hamas și de forțele israeliene „este o prioritate pentru biroul meu”.
Pe cine altcineva a mai acuzat CPI?
Anul trecut, instanța a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil de răpirea copiilor din Ucraina în Rusia.
Ca răspuns, Putin a emis mandate de arestare pentru Khan și pentru judecătorii CPI.
Printre alți lideri de profil înalt acuzați de Curte se numără Omar al-Bashir, omul forte al Sudanului, înlăturat de la putere, sub acuzația că ar fi responsabil de genocid.
Fostul lider libian Moammar Gadhafi a fost capturat și ucis de rebeli la scurt timp după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele său pentru acuzații legate de reprimarea brutală a protestelor antiguvernamentale din 2011.
Care este semnificația?
Dacă mandatele vor fi emise de CPI, va fi pentru prima dată în istoria acesteia când un aliat al Occidentului și un lider al unei democrații de tip occidental va fi tras la răspundere. Anterior, CPI a fost criticată pe scară largă pentru că se concentrează prea mult asupra țărilor africane.
În declarația prin care a solicitat mandatele de arestare, Khan a subliniat că principiul egalității a fost important în decizia sa, spunând: „Astăzi subliniem încă o dată că dreptul internațional și legile conflictelor armate se aplică tuturor”.