Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicaţii şi celebrităţi renunţă la X, o reţea care îşi pierde relevanţa, potrivit experţilor

După anunţul renunţării la platforma X a unor ziare precum The Guardian (Marea Britanie) sau La Vanguardia (Spania), a unor instituţii precum Berlinala sau a unor celebrităţi precum Jamie Lee Curtis şi Bette Midler, experţi în comunicare consultaţi de EFE se întreabă dacă aceasta este o decizie corectă, întrucât ar lăsa drum liber dezinformărilor. În acelaşi timp, aceşti experţi consideră că a fi acum pe reţeaua deţinută de miliardarul Elon Musk "este irelevant".

Între timp, alternativele la platforma X au de câştigat, cum este cazul Bluesky, promovată printre altele de unul dintre fondatorii Twitter (actuala X), Jack Dorsey, care a anunţat că încă un milion de utilizatori s-au alăturat acestei reţele în săptămâna de după victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA.

Threads, care a depăşit 275 de milioane de utilizatori în octombrie, a cunoscut o creştere de 7% a numărului de utilizatori după victoria lui Trump, potrivit site-ului The Wrap.

Iar de pe platforma X au plecat aproximativ 115.000 de utilizatori, conform datelor mass-media economice, un număr nesemnificativ în condiţiile în care reţeaua X are peste 300 de milioane de utilizatori, deşi Musk - care va conduce Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală în noua administraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump - spune că ar fi 600.000.

Dar este oare renunţarea la X o decizie inteligentă în prezent? Potrivit lui Ramon Salaverria, profesor de jurnalism la Universitatea din Navarra (Spania), este un lucru discutabil, deoarece dacă mass-media prestigioase pleacă, X ar fi "total contaminată" de discursurile de dezinformare.

Într-un interviu acordat EFE, Salaverria a explicat că, spre deosebire de ceea ce se întâmpla înainte de a ajunge să fie controlată de Musk în 2022, platforma X are o serie de algoritmi care duc utilizatorul către conţinut de dezinformare şi conţinut "publicitar înşelător", înmulţind fake news-urile şi discursurile care instigă la ură, dar există şi alte reţele care sunt la rândul lor afectate de această situaţie.

RSF: Ziarele care au ieşit de pe X, "un simptom al eşecului" de a reglementa funcţionarea platformelor

Faptul că marile ziare părăsesc reţeaua de socializare X, acuzată că răspândeşte dezinformare, este "un simptom al eşecului democraţiilor de a reglementa platformele'' de internet, a declarat vineri, pentru AFP, Vincent Berthier, oficial al organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF).

„Este simptomul unui rău mult mai profund, acela al incapacităţii autorităţilor publice de a face platformele spaţii viabile, respectuoase cu informaţia jurnalistică, unde informaţiile pot circula liber”, a apreciat Berthier, şeful departamentului de tehnologie al RSF, un ONG francez de apărare a presei.

Susţinător fervent al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care l-a numit în fruntea unei noi structuri responsabile cu reducerea cheltuielilor publice, Musk este acuzat frecvent că promovează dezinformarea pe X, unde se prezintă ca un adversar al presei.

"Musk este faţa radicală a acestui coşmar informaţional care există pe platforme, dar problema este mult mai extinsă la nivel global", a insistat Berthier.

El dă exemplul Canadei, unde Meta - proprietarul Facebook şi Instagram - a blocat accesul la conţinutul media de ştiri de pe platformele sale din august 2023, ca răspuns la o lege privind informaţiile online. Acest blocaj are loc "într-o indiferenţă aproape generală", consideră oficialul RSF.

Potrivit lui Berthier, „au existat încercări de reglementare", începând cu Reglementarea Serviciilor Digitale (DSA) în Europa, dar "este clar că nu au avut prea mult efect".

Aceste încercări de reglementare a platformelor „sunt, în această etapă, doar un pansament pe o cangrenă care îl infectează", a declarat directorul general al RSF, Thibaut Bruttin, într-un comunicat de presă.

Reglementarea trebuie să "forţeze platformele" să respecte "neutralitatea politică, ideologică şi economică", adaugă Berthier.

Comisia Europeană spune că X este doar una din cele 15 reţele pe care le foloseşte

Comisia Europeană a declarat joi că reţeaua de socializare X este una dintre cele 15 care îi stau la dispoziţie pentru a comunica acţiunile sale cetăţenilor.

Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a insistat însă că executivul comunitar "monitorizează evenimentele" şi a reamintit că executivul european şi-a suspendat deja campaniile publicitare pe reţeaua de socializare X în urma anchetei pe care a deschis-o împotriva acestei platforme anul trecut pe motiv că a contribuit la răspândirea de conţinut terorist în urma atacului din 7 octombrie 2023 comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului.

O investigaţie care ar putea culmina cu o amendă de până la 6% din veniturile pe care proprietarul platformei, Elon Musk, le obţine prin imperiul său de afaceri.

"Comisia foloseşte reţelele sociale pe care le are la dispoziţie pentru a ajunge la publicul cheie ca să comunice despre problemele noastre importante pentru Europa. X este una dintre cele 15 reţele sociale pe care Comisia este activă şi pe care are un cont'', a explicat Regnier.

Oficialul european a evitat să facă "orice comentariu" asupra măsurii luate de ziarul spaniol La Vanguardia şi de ziarul britanic The Guardian. Regnier a amintit că, printre altele, Comisia are conturi active pe Mastodon, Bluesky şi Threads.

Musk caută oameni superdotaţi care să lucreze peste 80 de ore pe săptămână pentru noul său departament.

Între timp, magnatul Elon Musk a postat joi un anunţ pe reţelele de socializare de recrutare a unor oameni superdotaţi dispuşi să lucreze mai mult de 80 de ore pe săptămână în Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE, în engleză), pe care miliardarul de origine sud-africană îl va conduce în noua administraţie Trump.

„Avem nevoie de revoluţionari cu un coeficient de inteligenţă ridicat, dispuşi să lucreze mai mult de 80 de ore pe săptămână pentru a reduce costurile”, a detaliat DOGE într-un mesaj publicat pe X.

Noul departament va fi coprezidat de Elon Musk şi de omul de afaceri trumpist Vivek Ramaswamy, ultimul luând parte la alegerile primare pentru nominalizarea candidatului republican la preşedinţia SUA.

DOGE a indicat în mesajul său că Musk şi Ramaswamy vor analiza 1% dintre cele mai bune CV-uri pe care le primesc şi vor posta mesaje directe pe platforma X despre aceste CV-uri.

Trump a anunţat marţi crearea acestui birou care "va oferi consiliere şi îndrumare din afara guvernului şi va colabora cu Casa Albă şi Biroul de Management şi Buget pentru a promova reforme structurale la scară largă şi pentru a imprima o abordare antreprenorială guvernului, nemaivăzută până acum".

Misiunea DOGE se va încheia cel târziu pe 4 iulie 2026, aniversarea a 250 de ani de la independenţa Statelor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE