Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elon Musk îi numește fasciști pe cei din guvernul australian, după noile reglementări social media, mai ales cele pentru copii

Guvernul din Australia face demersuri legislative pentru a diminua accesul copiilor la rețelele de socializare și de a limita dezinformarea. Însă noile reguli l-au scos din sărite pe patronul rețelei X (fostă Twitter), Elon Musk.

Miliardarul american i-a numit „fasciști” pe legiutorii australieni, deranjat că noua legislație vizează și combaterea minciunilor deliberate și dezinformărilor răspândite pe rețelele de socializare.

Elon Musk îi numește fasciști pe cei din guvernul australian

Ministrul federal pentru îngrijirea vârstnicilor, Anika Wells, a spus că „încă nu am întâlnit vreun fascist în Guvern”.

Un oficial din Ministerul Muncii, Stephen Jones, i-a replicat miliardarului american și i-a numit comentariul „tâmpenii”. El susține că noul proiect de lege făcut de Guvern este „o chestiune de suveranitate”.

„Fie că este vorba de guvernul australian sau de orice alt guvern din întreaga lume, ne susținem dreptul de a adopta legi care să-i țină pe australieni în siguranță, feriți de escroci, feriți de infractori. Pentru propria mea viață, nu văd cum Elon Musk sau oricine altcineva, în numele libertății de exprimare, consideră că este în regulă să existe platforme de social media care publică conținut înșelător, care fură australienilor miliarde de dolari în fiecare an. Sau publicarea de materiale deepfake, publicarea de pornografie infantilă, livestreaming cu scene de crimă. Adică despre asta crede el că este vorba când vorbim de libertatea de exprimare?”, a spus Stephen Jones, citat de The Guardian.

În Australia, legislația privind dezinformarea ar acorda organului de supraveghere a comunicațiilor puterea de a monitoriza și reglementa conținutul de pe platformele digitale. De asemenea, i-ar permite să aprobe un cod de conduită aplicabil al industriei. În conformitate cu legile propuse de Commonwealth, rețelele de socializare ar putea fi amendate cu până la 5% din cifra de afaceri anuală dacă nu respectă prevederile legale.

Ministrul Bill Shorten spune că Elon Musk a fost inconsecvent în ceea ce privește libertatea de exprimare.

„Când este în interesul lui comercial, el este campionul libertății de exprimare. Când nu-i place, închide totul”, a spus Bill Shorten, la Channel Nine.

Nu este prima dată când Musk se luptă cu autoritățile australiene.

În aprilie, comisarul eSafety, Julie Inman Grant, a emis o notificare către platforma X pentru a elimina un conținut grafic și video, după ce clipurile cu momentul în care episcopul din Sydney, Mar Mari a fost înjunghiat au rămas pe platformă. De atunci, Musk a acuzat guvernul că suprimă libertatea de exprimare. La acea vreme, premierul Anthony Albanese l-a etichetat pe Musk drept „miliardar arogant”.

În iunie, comisarul eSafety a întrerupt procedurile judecătorești federale. O examinare separată a Tribunalului Administrativ de Apel pentru acea notificare emisă către X ar urma să aibă loc în octombrie.

Luna trecută, comisarul eSafety, Julie Inman Grant, a declarat că platforma X avea șapte probleme juridice în curs, legate de aceste notificări.

În urmă cu câteva zile, în instanța federală, X a contestat o amendă de 610.500 de dolari emisă anul trecut, argumentând că notificarea inițială a fost emisă către compania care se numea atunci Twitter Inc, o companie care a încetat să mai existe în martie 2023, iar legislația nu a luat în considerare fuziunea. Instanța și-a asumat însă decizia.

Musk are probleme și în alte țări, nu doar în Australia. De exemplu, în Brazilia, acolo unde milioane de utilizatori de pe X au rămas recent fără acces la platformă, după o dispută între miliardarul american și Curtea Supremă braziliană, cu privire la refuzul X de a elimina vocile antidemocratice și de extremă dreapta de pe site, în urma revoltei din ianuarie 2023, care a avut loc în capitala Brasilia, desfășurată de susținătorii fostului președinte de extremă dreapta, Jair Bolsonaro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE