În plin război de orgolii pe candidaturile comune la locale, liberalii pun paie pe foc în coaliție venind cu propuneri pe un alt domeniu delicat: fiscalitatea. Un grup de aproape 40 de parlamentari au depus în aceste zile un proiect de lege prin care propun înghețarea actualei cote unice de impozitare, până în 2033, timp de 10 ani. PSD își acuză partenerii din PNL de jocuri electorale,după ce recent, premierul Marcel Ciolacu s-a pronunțat pentru introducerea impozitului progresiv în anii următori.
PSD și PNL nu reușesc să ajungă la un acord
PSD și PNL nu reușesc să ajungă la un acord cu privire la ce fiscalitate se va aplica în țara noastră după alegerile din acest an. Partizan al reintroducerii cotei progresive, liderul PSD Marcel Ciolacu a reluat în aceste zile tema, și a susținut inițierea unei ample dezbateri. Liberalii au ripostat depunând un proiect de lege prin care propun păstrarea cotei unice timp de 10 ani, până la finele lui 2033.
”Art. I - La articolul 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, după alin.(l) se introduce un nou alineat, alin.(3^), cu următorul cuprins: (3^) Prin excepţie de la prevederile alin.(l)-(3), în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a prezentei legi şi până la data de 31 decembrie 2033, nu se adoptă/aprobă acte normative prin care se modifică, completează sau elimină cota unică de impozitare asupra veniturilor şi profiturilor.” - Sursa: Senat.ro.
Alexandru Nazare, inițiator, deputat PNL: ”Așa cum noi nu le cerem social-democraților să renunțe la programele sociale sau intenția de a proteja anumite categorii vulnerabile, așa nici ei nu trebuie să ce ne ceară nouă să renunțăm la o chestiune fundamentală. Actuala cotă unică nu și-a epuizat potențialul devenit la bugetul de stat. Ministerul Finanțelor nu a finalizat procesul de digitalizare. Ca atare, nu putem vorbi și nu cred că ar fi benefic în condițiile în care avem decelerare economică a creșterii în ultimii trei ani. E nevoie de protejarea cotei unice pentru toate efectele pozitive pe care această cotă le-a avut pentru aproape 20 de ani de când a fost ea pusă în practică.”
Critici aduse de PSD
Pentru social-democrați, noul demers liberal este unul pur electoral. Cât despre păstrarea cotei unice încă o decadă.
Daniel Zamfir, PSD, președintele comisiei economice a Senatului: ”Și-a arătat limitele pentru că noi avem în cotă unică cu vreo 20 și ceva de derogări. O astfel de decizie nu se ia cu două luni, trei luni înainte de alegeri. Cu atât mai mult că vine din partea unor reprezentanți ai Partidului Național Liberal. Partidul Național Liberal, care, în frunte cu primul ministru Cîțu, nu-i așa, a angajat prin planul național de redevență și reziliență o reformă fiscală, reformă fiscală, care, prin intermediul consultantului Banca Mondială, a venit cu o soluție, și anume cota progresivă.”
Specialiștii în domeniu susțin că reintroducerea sistemului de impozitare progresivă ar echivala cu o reîntoarcere la trecut.
Dan Schwarz, consultant fiscal, economist: ”Ar însemna în mod implicit o creștere a costurilor cu munca pentru absolut toate companiile din România și, normal, o scădere a eficienței acestora. Nu cred că România își dorește în momentul de față și nu cred că își permite în momentul de față ca să-și supună economia la un astfel de risc. Statul va pierde venituri bugetare în loc să câștige. În momentul în care vorbim despre impozitare progresivă, este obligatoriu să vorbim despre necesitatea introducerii unui sistem de deduceri din venitul pe care o persoană fizică îl obține, pentru a se putea determina venitul impozabil al acestei persoane.”
Depus la Senat, proiectul de lege așteaptă un punct de vedere din partea Guvernului. Deocamdată are aviz negativ din partea Consiliului Legislativ care avertizează asupra imposibilității înghețării cotei unice pe o perioadă atâtă de îndelungată de timp, în condițiiile în care strategia fiscal-bugetară a unui guvern se poate întinde pe cel mult trei, patru ani.