Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Protestele violente continuă în Israel. Mii de oameni s-au ciocnit cu forțele de ordine. Avertismentul MAE

Ciocniri între protestatari și poliție în Israel, unde mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Tel Aviv, pentru a cere un armistițiu în războiul din Fâșia Gaza și eliberarea celor peste o sută de ostatici care mai sunt ținuți de gruparea islamistă Hamas.

Oamenii sunt nemulțumiți de acțiunile Guvernului condus de Netanyahu și au cerut alegeri anticipate.

02/09/2024 , 08:57

Protestele continuă în Israel

Au fost noi proteste violente în Tel Aviv și noaptea trecută. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au scandat lozinci anti-guvern. Iar pentru astăzi a fost anunțată grevă generală în sectorul economic. Va fi afectată inclusiv activitatea Aeroportului Internațional Ben Gurion din Tel Aviv.

În acest sens, ministerul Afacerilor Externe de la București a emis o atenționare de călătorie pentru Israel.

În Tel Aviv, oamenii au blocat drumuri și au incendiat diferite obiecte. Pentru a dispersa mulțimea, polițiștii au folosit tunuri cu apă. Israelienii îi cer în continuare guvernului Netanyahu să depună mai mult efort pentru a obține eliberarea ostaticilor răpiți Hamas încă de anul trecut, din octombrie.

Furia israelienilor a izbucnit zilele trecute, când armata a anunțat că într-un tunel din Fâșia Gaza au fost găsite cadavrele a șase ostatici răpiți de gruparea Hamas.

Proteste violente în Israel

Oamenii au scandat „Libertate pentru toți” și „Armistițiu”. Protestele au reizbucnit în Israel după ce Armata a anunțat că a descoperit mai multe cadavre în timpul luptelor din Fâșia Gaza. Oficialii militari nu au precizat deocamdată dacă este vorba de ostatici răpiți în timpul incursiunii în Israel, din 7 octombrie anul trecut, a milițiilor radicale Hamas. Aproape 1.200 de oameni au fost uciși și 250 au fost luați ostatici atunci, iar Israelul a declanșat o intervenție militară în Gaza.

Protestatar: „Coaliția, opoziția, guvernul, treziți-vă! Începe anul școlar pentru copiii din Israel. Următoarea noastră generație vă urmărește. Responsabilitatea este a fiecăruia dintre voi. Unde vă aflați? Nu-l lăsați pe Bibi (n.r.: Netanyahu) să decidă singur. Este datoria voastră să cereți corectarea și îndeplinirea obligațiilor morale ale statului față de cetățenii săi. Nu ați reușit să le asigurați siguranța. Aduceți-i înapoi!”

Oameni spun că nu sunt de acord cu poziția Guvernului care insistă pe o prezență militară la granița dintre Fâșia Gaza și Egipt, așa numitul culoar Philadelphi. Această condiție i-a nemulțumit pe reprezentanții Hamas, care au părăsit recent negocierile pentru încetarea focului în Orientul Mijlociu.

Protestatar: „Generalii din armată care cunosc foarte bine culoarul Philadelphi se află în fața noastră și spun cu voce tare și deschis: culoarul Philadelphi este o prostie. Netanyahu nu dorește un acord privind ostaticii. Acum este Philadelphi, mâine va fi un alt drum, o altă manevră.”

Între timp, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că părțile sunt pe punctul de a ajunge la un acord privind încetarea focului, după aproape 11 luni de confruntări.

Joe Biden, președintele SUA: „Cred că suntem pe punctul de a ajunge la un acord și este momentul să îl încheiem. Este timpul să-l încheiem. Suntem încă optimiști, deoarece liderii ambelor părți s-au întâlnit în Egipt. Oamenii noștri continuă să se întâlnească și credem că vom ajunge la un acord. Toți au spus că sunt de acord cu principiile. Deci, țineți degetele încrucișate.”

De mai multe luni SUA, Qatarul și Egiptul încearcă să medieze o încetare a focului astfel încât să permită eliberarea ostaticilor care mai sunt ținuți de Hamas. Discuțiile s-au blocat de mai multe ori, deoarece prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu își dorește o „victorie totală” asupra Hamas. Pe de altă parte, gruparea palestiniană cere încetarea războiului și retragerea totală a armatei israeliene din regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE