Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine sunt cei șase ostatici israelieni, uciși de Hamas în Gaza

În weekend șase ostatici israelieni, răpiți de Hamas au fost găsiți morți în sudul Fâșiei Gaza. Ostaticii, despre care armata israeliană a declarat că au fost „uciși cu brutalitate” de Hamas, aveau vârste cuprinse între 23 și 40 de ani. Cinci se aflau la un festival de muzică dance în sudul Israelului când au fost luați prizonieri în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului de către Hamas și aliații săi; un al șaselea a fost luat din satul Be'eri. Iată cine erau aceștia.

Hersh Goldberg-Polin, 23 de ani

Goldberg-Polin avea dublă cetățenie, israeliană și americană, și a fost luat ostatic la festivalul din sudul Israelului, la 7 octombrie. Mama sa, Rachel Goldberg-Polin, a călătorit prin lume de atunci, pledând pentru eliberarea ostaticilor.

„Hersh este o persoană veselă, relaxată, bine dispusă, respectuoasă și curioasă”, a spus ea luna trecută, când a vorbit la Convenția Națională Democrată împreună cu soțul ei, Jon.

„Este un civil”, a adăugat ea, potrivit publicației The New York Times. „Îi place fotbalul, este înnebunit după muzică și festivaluri de muzică și a fost obsedat de geografie și călătorii încă de când era mic”.

Goldberg-Polin s-a născut în Berkeley, California. Familia sa s-a mutat în Israel când el era în școala primară. Grav rănit în timpul atacului, Goldberg-Polin și-a pierdut o parte din brațul stâng și a fost văzut ultima dată într-un videoclip difuzat de Hamas în aprilie.

Carmel Gat, 40 de ani

Carmel Gat locuia în Tel Aviv, dar stătea în casa părinților ei din Be'eri, un kibbutz din apropierea graniței cu Gaza, când a fost luată ostatică pe 7 octombrie. Mama ei, Kinneret Gat, a fost ucisă în atacuri.

Haaretz a publicat un profil al doamnei Gat în ianuarie, în care se spunea că cei mai apropiați prieteni ai acesteia organizaseră cursuri regulate de yoga în onoarea ei în Tel Aviv.

Duminică, un văr, Gil Dickmann, a postat pe X o fotografie a lui Gat, atunci când aceasta era tânără. „Îmi pare rău Carmeli”, a scris el, adăugând: «Dacă ai vedea cum s-au luptat prietenii tăi să te aducă înapoi în viață».

Alexander Lobanov, 32 de ani

Lobanov, cunoscut sub numele de Alex, locuia în orașul Ashkelon din sudul Israelului. Acesta a declarat că lucra ca manager de bar la festival când a început atacul și martorii au spus că Lobanov a ajutat la evacuarea oamenilor.

El și soția sa, Michal, aveau doi copii: Tom, în vârstă de doi ani, și Kai, în vârstă de cinci luni, care s-a născut când Lobanov se afla în captivitate în Gaza, a raportat Haaretz. Lobanov deținea și cetățenia rusă, potrivit ambasadorului Rusiei în Israel, Anatoly Viktorov.

„Suntem în doliu alături de întreaga familie”, a spus acesta într-o declarație.

Ori Danino, 25 de ani

Ori Danino era din Ierusalim și intenționa să studieze ingineria electrică, a relatat Haaretz. Danino scăpase din atacul de concert, dar se întorsese să ajute alte persoane când a fost capturat.

„A fost un luptător”, a declarat partenera sa, Liel Avraham, la radioul israelian după ce a aflat de moartea sa, a relatat duminică The Jerusalem Post. Ea l-a numit un „erou” care „a excelat în tot ceea ce a făcut”.

Almog Sarusi, 27 de ani

Sarusi era din Ra'anana, un oraș la nord de Tel Aviv, potrivit Haaretz. Acesta a declarat că se afla la festivalul de muzică împreună cu prietena sa și că a rămas lângă ea după ce aceasta a fost rănită în atac.

Ea a murit, iar el a fost capturat. Forumul Familiilor Ostatecilor și Dispăruților l-a descris pe Sarusi ca având o personalitate „vibrantă, pozitivă” și „căreia îi plăcea să călătorească prin Israel în jeep-ul său alb, cu chitara sa”.

Eden Yerushalmi, 24 de ani

Yerushalmi era „o tânără plină de viață, cu mulți prieteni și hobby-uri”, potrivit Forumului Familiilor Ostatecilor și Dispăruților. „Lui Eden îi plăcea să-și petreacă zilele de vară pe plajă, jucând paddleball, participând la petreceri și studia pentru a deveni instructor de Pilates”.

În noiembrie, surorile lui Yerushalmi au aprins lumânări pentru ea în New York la mormântul unui important lider spiritual din iudaism. Rudele lui Yerushalmi au călătorit, de asemenea, la Paris și Washington pentru a face presiuni în vederea eliberării ostaticilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE