Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu reacționează după atacul asupra Platoului Golan, atribuit grupării Hezbollah: Răspunsul nostru va fi unul sever

Premierul Benjamin Netanyahu a a promis că răspunsul Israelului va fi unul ”sever” după atacul cu rachetă din Platoul Golan în urma căruia 12 copii au fost uciși. Atacul a fost atribuit de autoritățile israeliene grupării șiite libaneze Hezbollah, susținută de Iran, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Aceşti copii sunt copiii noştri (...) Statul Israel nu va lăsa şi nu poate să lase aceasta fără răspuns. Răspunsul nostru va veni şi va fi unul sever", a declarat Netanyahu, în timpul unei vizite în orașul Majdal Shams.

Armata israeliană susține că racheta a fost lansată dinspre Liban de către miliţiile islamiste Hezbollah. Gruparea șiită a negat c-ar fi comis atacul sângeros.

Benjamin Netanyahu, întâmpinat de protestatari

Zeci de persoane s-au adunat în Majdal Shams pentru a protesta față de lui Netanyahu, fiind masate în spatele unor bariere.

”Spun întregii comunităţi: nu vă lăsaţi spiritul să se clatine. Nu vă pierdeţi speranţa în faţa axei de intimidare a Iranului şi Hezbollahului”, a mai spus declarat Netanyahu, potrivit sursei citate.

Mai mulți miniștri israelieni, printre care și cel al Apărării, au vizitat duminică orașul Majdal Shams, care face parte din teritoriul sirian, ocupat de Israel după Războiul de Şase Zile din 1967. Demnitarii au fost criticaţi de unii localnici care i-au acuzat că au abandonat enclava pe fondul escaladării tensiunilor din zonă.

Sute de locuitori au participat la înmormântarea celei de-a 12-a victime a atacului cu rachetă de sâmbătă, ceea ce a generat o emoţie puternică în acest orăşel de druzi de numai 11.000 de locuitori, situat în apropierea frontierei cu Libanul.

Chiar dacă au existat speculații privind represaliile Israelului la acest atac, Cabinetul de securitate israelian l-a autorizat duminică seara pe Netanyahu să decidă asupra unui răspuns împotriva Hezbollah.

Mai multe ambasade occidentale și-au avertizat cetățenii să părăsească Libanul

Mai multe companii aeriene au suspendat zborurile spre şi dinspre Beirut. State precum Franța, Belgia și Norvegia și-au avertizat cetățenii să părăsească teritoriul Libanului din cauza posibilității ca situația să escaladeze.

Gruparea șiită Hezbollah ataca în mod constant, de la declanşarea războiului din Gaza la 7 octombrie, poziții de cealaltă parte a graniței cu rachete şi drone, în semn de solidaritate cu miliţiile palestiniene. Israelul răspunde prin bombardarea obiectivelor militare ale grupării în Liban şi Siria.

SUA susțin că Hezbollah a tras proiectilul asupra Majdal Shams

Gruparea Hezbollah a negat că este responsabilă de atacul asupra Majdal Shams. În schimb, Israelul a prezentat fotografii cu fragmente de rachetă care, potrivit experților israelieni, demonstrează că este vorba de o rachetă Falaq-1 de fabricaţie iraniană, utilizată de gruparea libaneză.

De asemenea, SUA au declarat că proiectilul a fost tras de Hezbollah.

De altfel, gruparea șiită ce are sprijinul Iranului susține că nu vrea un război total cu Israelul, însă avertizează că, dacă izbucneşte un conflict, va lupta fără limite.

De la începutul conflictului în Fâşia Gaza în 7 octombrie 2023, gruparea Hezbollah a lansat mii de rachete şi zeci de drone asupra Israelului. Oficialii israelieni estimează că Hezbollah ar avea un arsenal de aproximativ 150.000 de rachete, unele fiind echipate cu sisteme de ghidare de mare precizie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE