Zeci de părinți au protestat în fața primăriei din Brașov, nemulțumiți de faptul că liceul în care vor învăța aceștia nu va fi gata la timp și pentru că nu știu unde vor învăța elevii.
Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, colegiul de Științe ”Grigore Antipa” se află în plină renovare pentru obținerea autorizației ISU, iar lucrările sunt departe de a fi gata. Peste 800 de elevi ar putea învăța în alte două instituții de învățământ, numai după-amiaza, dar soluția nu a fost bine văzută. Autoritățile dau din umeri și spun că au făcut tot ce s-a putut.
Ce spun părinții și elevii
Părinte: Faptul acesta ne nemulțumește, programul de după-amiază, de asemenea, nu știm de ce nu s-a gândit un program pentru copii, ci s-a luat decizia reamenajării școlii și apoi să se găsească o soluție pentru copiii noștri.
Părinte: Copiii nu au unde să înceapă școala, nu avem ceva foarte concret și lucrările de care s-au apucat fără să se gândească înainte la mai multe școli, fără o școală tampon unde să se desfășoare cursurile copiilor.
Viceprimarul Flavia Boghiu a încercat să îi calmeze pe părinți, însă fără prea mare succes.
Flavia Boghiu – viceprimar Brașov: Spații goale, care să poată primi acum școli noi nu există. Deci toate spațiile disponibile sunt spații care să ia în al doilea schimb. Spațiile sunt finite. La creșe - o creșă în ultimii 12 ani, grădinițe zero, școli zero și situația demografică a crescut, evident.
Elevii au mers la școală pentru a afla unde vor avea cursurile, dar au plecat nedumeriți.
Elevă: Trec clasa a 12-a și dacă o să facem după-masă ar fi foarte greu pentru că unii dintre noi facem meditații și ar fi un an foarte complicat.
Jurnalist: Știi unde trebuie să mergi la cursuri de luni?
Elevă: Încă nu.
Elev: Trebuie să ne anunțe zilele acestea unde începem că nu ne-au zis nimic.
Ștefan Beța - director Colegiul ”Grigore Antipa” Brașov: Pentru clasele terminale am căutat o soluție de compromis în care să vină la școală fizic doar pentru materiile de BAC și celelalte să le facă online de dimineață. Vom mai cere ca orele să fie micșorate la 45 de minute și pauzele la cinci minute, astfel încât copiii să nu plece așa târziu de la școală.
În județul Brașov doar 19 unități de învățământ au autorizație de la ISU, din 145 de clădiri care sunt supuse avizării.
„Această poartă este încuiată și așa va rămâne cel puțin o perioadă destul de lungă pentru elevii acestui liceu. Lucrările sunt estimate să se termine abia în luna martie a anului 2023”, transmite Alexandru Ichim – jurnalist Euronews.