Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest cu tobe în Iași pentru Autostrada Moldovei. Șoseaua de mare viteză e promisă de 30 de ani

În Piața Unirii din Iași au răsunat tobele pentru Autostrada A8. Timp de trei ore, trecătorii au putut participa la un altfel de eveniment, prin care se trage un semnal de alarmă. Fără autostrăzi, Moldova rămâne izolată! Ideea aparține celor de la Asociația Moldova vrea Autostradă, care cer construirea drumul de mare viteză, promis de 30 de ani.

Timp de trei ore au răsunat tobele în Piața Unirii din Iași. Un altfel de manifest simbolic pentru construirea Autostrăzii A8.

Daniel Mătăsaru, vicepreședinte Asociației „Moldova vrea Autostradă”: „Se tergiversează de la un pas la altul. Efectiv, Moldova nu mai are răbdare. Vedem că, în continuare, în Moldova, în acest moment nu avem o legătură pertinentă care să ne unească cu Ardealul, care să ne unească cu sudul țării, care să dezvolte economia, care să le permită tuturor oamenilor de aici să nu mai plece la muncă în străinătate. Se vorbește de prea multă vreme. Sunt peste 30 de ani”

Adrian Covâsnianu, vicepreședinte Asociației „Moldova vrea Autostradă”: „Prin acest eveniment transmitem un nou semnal de alarmă vizavi de necesitatea construirii autostrăzii A8. Dorim ca acest eveniment să se audă până la București. Vedem că, încă, nu au fost lansate licitațiile pentru sectoarele montane. Așteptăm, la fel, finalizarea demersurilor în legătură cu studiul de fezabilitate pentru sectorul ieșean”

Și trecătorii s-au alăturat celor de la Asociația Moldova vrea Autostradă.

Radu, locuitor din Iași: „Evenimentul este foarte frumos și așteptăm cât mai multe evenimente de acest gen. Sperăm să se întâmple ceva după toate evenimentele astea. Pentru Moldova este foarte importantă pentru dezvoltare. Autostrada este foarte importantă pentru dezvoltare.”

Liviu Manea, președintele Asociației „Moldova vrea Autostradă”: „O întârziere generală de aproape doi ani de zile pe anumite sectoare și atunci, orice inițiativă pe care cetățenii o pot face împreună cu asociațiile care militează pentru autostrăzi este binevenită.”

Autostrada A8, Târgu Mureș-Iași-Ungheni, cunoscută și ca "Autostrada Unirii" ar urma să aibă aproape 308 kilometri. Compania Națională de Investiții Rutiere a dat unda verde pentru licitațiile a patru loturi montane, în total 116 kilometri. Valoarea estimată pentru acestea este de 4 miliarde de euro. Pe 1 octombrie, prim ministrul României, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că autostrada se va extinde cu 100 de kilometri până la Chișinău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE