Posibilitatea testării antidrog a elevilor în şcoli în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri” este pe lista de măsuri luate în calcul de autorități. Testarea ar trebui să fie făcută de personalul medical, dar numai cu acordul părinților.
Măsura vizează „Analiza posibilității testării antidrog a elevilor de către personalul medical ce deservește unitatea de învățământ în situația în care elevul manifestă un comportament dezadaptativ (cu acordul părinților)”.
Ministrul Cătălin Predoiu a anunțat că propunerea va fi supusă dezbaterii publice.
”Trebuie să ne gândim ce facem inclusiv în această situație. O să invit și ministrul Educației, o să invit și experți. Nu pretind că am răspunsul la toate întrebările.
E o întrebare la care prin dezbatere publică se poate da un răspuns. Societatea trebuie să dea un răspuns.
Tot ce voi propune ca propunere de act normativ; de la confiscarea mașinii cu care se transportă droguri, la mărirea duratelor de timp după care îți poți recupera carnetul dacă consumi droguri.
Va fi supus tuturor canoanelor de adoptare a legislației României, adică dezbatere publică, proceduri de avizare, dezbateri în Parlament.
Nu este vorba aici despre o intervenție pompieristică. Trebuie să fim toți parte la acest proces.
La această întrebare: «ce facem dacă părintele refuză?» sunt convins că își va găsi răspunsul în această dezbatere publică”, a precizat ministrul de Interne.
Traficul și consumul de droguri în România, la un nivel alarmant
Dacă, în urmă cu câțiva ani, România era o țară de tranzit, acum a devenit o adevărată piață de desfacere pentru substanțele stupefiante. Cifrele sunt alarmante, a atras atenția secretarul de stat în Ministerul Justiției, Bogdan Ilea.
"România a devenit consumatoare. Nu m-aș hazarda la un moment, însă a devenit treptat un stat de destinație, pe măsură ce, probabil, nivelul de trai al populației a crescut. Cu atât mai mult, se poate vedea că apetența pentru anumite tipuri de droguri, mai rafinate, mai scumpe, a devenit una considerabilă, în creștere.
În 2022, într-un raport privind traficul de droguri la nivel european, România era sub media țărilor europene, în această zonă a consumului, a țărilor de destinație a drogurilor. Iar pe de altă parte, se poate constata că, în 2023, se transformă, există un fenomen de transformare a traficului de droguri, implicit a consumului și distribuției de droguri, acestea devenind mult mai complexe.
Din punct de vedere al dosarelor instrumentate, se înregistrează o creștere. Acum se poate spune că această creștere a dosarelor instrumentate este alarmantă, pentru că subliniază creșterea consumului, dar pe de altă parte și a infracțiunilor conexe drogurilor", a spus secretarul de stat în Ministerul Justiției, Bogdan Ilea, la Euronews.