Dacă polițiștii din trafic nu au drugtest, au posibilitatea de a-l duce pe șofer la spital, pentru a-l testa. Și nu doar pentru recoltarea probelor biologice. Printre altele, ca în filmele americane, șoferul închide ochii și duce degetul arătător la nas. O echipă Euronews România a filmat o simulare de testare la Spitalul Județean Târgoviște.
La solicitarea polițistului și cu acordul șoferului, medicii pot face un test rapid, al cărui rezultat apare după maxim 10 minute. Acest tip de test este unul simplu, sunt cazuri în care instanțele nu îl consideră probă. Nu e suficient doar testul rapid.
Mihail Popa, medic primar medicină de urgență: Testele noastre sunt calitative, nu determină cantitatea de substanță psihoactivă consumată. De asemenea, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, laboratorul central are tot niște teste rapide care dozează aceleași 12 substanțe psihoactive de abuz și de la care putem avea și niște rezultate scrise cu datele pacientului de identificare.
În cazul în care testul rapid a avut un rezultat pozitiv și la solicitarea polițistului, medicii pot recolta sânge și urină într-o trusă standard, care va merge către un laborator specializat, cum ar fi Institutul de Medicină Legală Mina Minovici. Acest kit va fi desfăcut, numai în prezența pacientului, a polițistului și a personalului medical.
Mihail Popa, medic primar medicină de urgență: Vom găsi sigiliul, acesta se montează după ce se termină recoltarea, tot în prezența pacientului și a organelor de poliție și vom avea aici kitul de recoltare, atât pentru urină, cât și pentru sânge. De obicei, se iau la pacienții suspecți două probe la distanță de 1 oră.
În această trusă mai există un proces-verbal
Aici vor fi trecute greutatea și înălțimea, importante pentru că drogurile se metabolizează în mod diferit, în funcție de kilogramele pacientul. De asemenea, vor fi trecute și bolile declarate, precum și ce a consumat la ultima masă persoana suspectă. În kit există și o foaie pentru examenul clinic. Și ea poate constitui probă în instanță.
Mai întâi, pentru a determina orientarea spațio-temporală a pacientului, medicul pune întrebări: unde s-a născut și unde se află în acel moment.
Medic: ”După aceste întrebări o să trecem la partea practică a examenului clinic. O să vă rog să aveți picioarele lipite, mâinile întinse în față, ochii închiși, mâinile pe lângă corp. Puteți să deschideți ochii acum să ducem arătătorul stâng pe urechea dreaptă, arătătorul drept pe vârful nasului. Ok, o să vă rog să mergeți câțiva pași în linie, dar cu mâinile pe lângă corp. Vă rog să vă întoarceți. Mergeți către mine cu ochii închiși.
O să vă rog să urmăriți un pic pixul cu privirea, fără să mișcați capul. Vrem să vedem, cu această ocazie, dimensiunea pilelor, vrem să vedem dacă există ceva mișcări patologice. De asemenea, o să vedem cum se acomodează pupilă la lumină. Toate aceste lucruri vor fi consemnate în acest proces-verbal de examinare clinică și ele vor ajunge, cel mai probabil în instanță. De asemenea, putem ruga pacientul să expire către noi, ca să vedem dacă este cu halena etanolică sau nu”.
O persoană care conduce sub influența substanțelor interzise are o viteză de reacție redusă, poate fi violentă fizic și verbal.
Dr. Cristian Paparău, expert medico-legal: Drogurile induc modificarea percepției, a reflexelor și de ce nu, a comportamentului în sine, cu subevaluarea pericolului, riscului. Dacă vorbim de cele care reprimă sistemul nervos central, pot induce stare de somnolență sau, dacă vorbim de cele care stimulează sistemul nervos central, atunci pot apărea inclusiv halucinații, deliruri.
Examinarea este considerată urgență medicală și timpii de așteptare sunt mici, chiar dacă rezultatul testelor biologice poate dura chiar și săptămâni întregi.