Volodimir Zelenski a primit replica din partea lui JD Vance. Vicepreședintele american i-a transmis liderului ucrainean că „e absurd” să spună că americanii țin partea rușilor.
Zelenski l-a supărat pe Vance când a spus că unii oficiali din guvernul american cad în plasa dezinformării venite din Rusia și ajung să promoveze „o realitate alterată” în ceea ce privește „partea care a început războiul”.
Replica lui JD Vance pentru Zelenski
„Am încercat, de asemenea, să aplic recunoașterea strategică a faptului că, dacă doriți să puneți capăt conflictului, trebuie să încercați să înțelegeți ce înseamnă obiectivele strategice atât ale rușilor, cât și ale ucrainenilor.
Asta nu înseamnă că susții moral cauza rusă sau că susții invazia la scară largă. Dar trebuie să încerci să înțelegi care sunt liniile lor roșii strategice, în același mod în care trebuie să încerci să înțelegi ce încearcă ucrainenii să obțină din conflict. Cred că este cam absurd ca Zelenski să-i spună guvernului, care în prezent își menține efortul legat de război, că suntem oarecum de partea rușilor. Cu siguranță, nu e productiv”, a spus JD Vance, citat de Kyivindependent.
Zelenski spunea că o declarație a lui Vance „justifică într-un fel” invazia rușilor în Ucraina: „Cred că, din păcate, narațiunile rusești prevalează în SUA. Acest lucru vorbește despre influența enormă a politicii informaționale a Rusiei asupra Americii, asupra politicii americane și a politicienilor americani”.
Ceea ce Zelenski încerca să sublinieze este că americanii nu trebuie să caute vinovați, pentru că este clar pentru toată planeta cine a invadat.
Vance este unul dintre principalii susținători ai politicii externe „America first" (America pe primul loc) a lui Donald Trump. El s-a opus ajutorului militar american pentru Ucraina și a susținut că un astfel de sprijin împovărează contribuabilii americani și distrage atenția de la prioritățile interne.
Din 2022, de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în Ucraina, Vance a fost criticat pentru că a minimalizat importanța războiului și a tot repetat punctele de vedere ale Rusiei. La scurt timp după începerea invaziei, Vance a declarat că „nu îi pasă de Ucraina”, o declarație pe care a justificat-o pe motiv că acordă prioritate intereselor SUA.
Ucraina și aliații săi europeni se tem că Trump va face prea multe compromisuri cu Putin pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil, în loc să aplice o presiune maximă asupra Rusiei, care este instigatorul și agresorul. Donald Trump susține că trebuie să asculți „ambele părți” pentru a pune capăt unui conflict.