Fumatul în mașină în prezența copiilor ar putea fi interzis. Un proiect de lege în acest sens este în lucru la comisiile permanente din Senat.
Astfel de interdicții sunt aplicate deja în mai multe țări europene, printre care se numără: Belgia, Franța și Grecia. Proiectul, prevede, printre altele, și interzicerea fumatului în parcuri, în apropierea școlilor sau în stațiile de transport în comun.
În plus, aruncarea chiștoacelor de țigară pe stradă se va sancționa cu o amendă de până în 500 de lei. Anual, 1,3 milioane de nefumători mor din cauza fumului de țigară pe care îl inhalează de la cei din jur, arată statisticile.
Cum ne afectează fumatul pasiv
După o țigară fumată în mașină, mulți se păcălesc cu ideea că este suficient să deschidă un geam pentru a aerisi interiorul. Dar fumul de țigară poate rămâne în aer până la două ore și jumătate, chiar dacă stăm cu geamul deschis. Este prezent chiar și atunci când nu-l putem vedea sau nu-l putem mirosi.
Magda Ciobanu, pneumolog: "Pe de o parte, plămânul este distrus și se formează în condiții impoprii, pe de altă parte sistemul imunitar este și el afectat și devine mai puțin eficient."
Plămânii copiilor sunt mult mai sensibili la fumul de țigară, care conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice.
În plus, și numărul respirațiilor pe minut este mai mare în cazul celor mici. Un sugar are 30-45 de respirații pe minut, un copil, între 20-30 respirații pe minut, în timp ce un adult are 12-18 respirații pe minut.
Magda Ciobanu, pneumolog: "Copilul nu se poate apăra, nu poate să spună unui adult să nu mai fumeze. El își manifestă faptul că nu se simte bine prin faptul că stă mai departe, se freacă la ochi, tușește, strănută. Este agitat, poate să nu doarmă. Să nu uităm că în țigară este nicotină, care afectează creierul."
Țările în care fumatul e interzis în mașini
În prezent, fumatul în mașini este interzis complet în doar trei țări europene: Italia, Letonia și Lituania.
În alte 11 țări din UE fumatul este interzis în mașini doar în prezența minorilor. Printre acestea se numără: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța și Grecia.
Pe lângă interzicerea fumatului în mașini în prezența minorilor, parlamentarii vor să interzică și fumatul în parcuri.
Cătălin Teniță, senator REPER: "Dacă cineva fumează la marginea locului de joacă, lângă gărduleț, se respectă legea. Dacă vorbim cu un părinte, vom vedea că este printre cele mai mari probleme, pentru că întotdeauana este o persoană care afumează toată zona. Unii copii mai și mănâncă aceste mucuri."
Nici fumatul în apropierea școlilor sau unităților sanitare nu va fi permis. În plus, aruncarea chiștoacelor de țigară pe stradă se va sancționa cu o amendă de până în 500 de lei.
Pentru a fi adoptat, proiectul trebuie să fie votat în Senat și Camera Deputaților, iar apoi va ajunge pe masa președintelui, pentru a fi promulgat.