Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Progrese mici în lupta cu drogurile din școli. Autoritățile anunță măsurile de siguranță pentru noul an școlar

Lupta împotriva consumului de droguri în rândul elevilor se împotmolește din cauza lipsei de oameni care să facă prevenție sau a centrelor pentru tratarea dependenților, atrag atenția experții antidrog.

În urmă cu jumătate de an se vorbea, în premieră, despre problema drogurilor din rândul elevilor, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Oficialii o vedeau ca pe o problemă de securitate națională.

Acum a început un nou an școlar și se vorbește, în permanență, despre siguranța copiilor și despre combaterea consumului în rândul lor.

Ce conține noul pachet de măsuri

Un pachet de măsuri pentru a combate traficul și consumul de droguri a fost stabilit încă din luna octombrie a anului trecut. S-a cerut analizarea și modificarea legilor care au legătură cu subiectul, dar și înființarea unor grupuri de lucruri între instituții.

Mai mult, s-a cerut extinderea accesului la tratament și serviciile pentru recuperare, dar și măsuri pentru siguranța școlară.

”Fiecare unitate de învățământ a fost inclusă în itinerariile de patrulare pedestre și rutiere auto ale poliției. În acest context, polițiștii Capitalei asigură ordinea și siguranța în peste 580 de unități de învățământ din Capitală.”, a declarat Francisco Iaru - purtător de cuvânt al Poliției Capitalei.

”Se va accentua formarea cadrelor didactice, a consilierilor școlari, a personalului medical școlari, pentru a ne asigura că fiecare unitate, în fiecare unitate de învățământ sunt persoane pregătite să intervină în caz de nevoie. Un alt obiectiv local va fi intensificarea comunicării cu părinții sau tutori legali.”,a susținut

Directoarea Colegiului Național Gheorghe Lazăr, din Capitală spune că au avut loc mai multe activități de prevenire a consumului și traficului de droguri, dar și că există un interes mai mare din partea copiilor și al părinților, după ce a avut loc ședința CSAT. Însă, crede că ar trebui să existe mai multe activități dedicate cadrelor didactice.

”Cred că profesorii au nevoie să înțeleagă foarte bine cum să depisteze, cum să semnaleze că ceva nu este în regulă cu copii. De asemenea, nu există, nu e nevoie de o intervenție agresivă, ci este nevoie de un pachet de măsuri, măsuri constructive pentru educare, nu pedepsire. Și cred că aici trebuie lucrat, pentru că există niște metode de lucru cu copiii.”, a adăugat Ionela Neagoe - directoarea Colegiului Național Gheorghe Lazăr.

Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Public, Ministerul Familiei și reprezentanți ai Serviciului Român de Informații sunt instituțiile desemnate, sub coordonarea Guvernului, încă din octombrie, pentru a combate flagelul drogurilor din rândul elevilor.

Lunar, în țară, se fac comitete pentru a analiza activitățile pe care le-au desfășurat și stabilesc dacă intensifică acțiunile.

Experții antidrog susțin că fenomenul consumului este în creștere, atât în țară, cât și în Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE