Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Ingrediente pentru a produce fentanil, drogul mai puternic decât heroina, cumpărate din China și livrate în SUA. Lacunele de care profită traficanții

Ingredientele necesare pentru a produce trei milioane pastile de fentanil, un drog sintetic ce ucide zeci de mii de americani, au putut fi cumpărate de pe Internet de la vânzători de substanțe chimice din China și trimise cu avionul pe teritoriul Statelor Unite, arată o investigație a agenției Reuters. Jurnaliștii susțin că au plătit 3.600 de dolari pentru 14 compuși care odată transformați în fentanil ar duce traficanților un profit de trei milioane de dolari pe piața neagră a stupefiantelor.

Astfel de achiziții sunt uimitor de simplu de realizat și scot la iveală modul în care traficanții eludează eforturile autorităților de a contracara distribuirea acestui drog pe teritoriul Statelor Unite.

O cutie din carton de dimensiunea unei pâini, în care s-ar fi aflat un ”adaptor”, a fost livrată în octombrie 2023 unui reporter Reuters în Mexico City. În pachetul nu se afla, de fapt, niciun adaptor, ci o o pungă sigilată ce conținea un kilogram de 1-boc-4-piperidonă. Substanța sub formă de pudră este unul dintre principalele ingrediente ale fentanilului. Cantitatea era suficientă pentru a produce 750.000 de pastile din drogul mortal.

Jurnalistul a comandat substanța chimică, cu o lună jumătate înainte, din China. Vânzătoarea s-a prezentat ca fiind ”Jenny” și a folosit pe o aplicație de mesagerie fotografia unei actrițe chineze. Prețul cerut a fost de 440 de dolari, sumă plătită în Bitcoin care a inclus și transportul cu avionul.

”Putem livra în siguranță în Mexico”, a scris Jenny în spaniolă pe platforma Telegram în iulie 2023, când reporterul s-a interesat pentru prima dată despre substanța chimică. „Nimeni nu știe ce livrăm”.

Fabricarea fentanilului, un drog sintetic care ucide zeci de mii de americani în fiecare, s-a transformat într-o industrie la nivel global. Sunt vândute substanțe chimice cunoscute sub denumirea de „precursori”, care sunt ingredientele necesare pentru producerea drogului.

Compușii denumiți piperidine reprezintă nucleul structurii fentanilului. Alți precursori furnizează restul elementelor de bază. Combinați prin reacții chimice, acești precursori creează un drog de 50 de ori mai puternic decât heroina, notează Reuters.

Ce este fentanilul

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina. Potrivit datelor publicate pe site-ul agenţiei americane Drug Enforcement Administration (DEA), „este atât de puternic şi de mortal încât chiar şi un microgram poate ucide un om”.

Cum ajung să fie vândute fără restricții ingredientele pentru a produce fentanil

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă autoritățile este faptul unele dintre substanțele chimice folosite pentru fabricarea fentanilului sunt necesare și industrii precum cea a parfumurilor, cea farmaceutică, a producției de cauciuc și coloranți.

Restricționarea strictă a tuturor acestora ar da peste cap relațiile comerciale la nivel mondial. Pentru că fentanilului este un drog extrem de puternic, chiar și cantități mici din acești precursori pot produce un număr mare de pastile. Asta face ca ingredientele, produsul final și lanțul de aprovizionare să fie ușor de ascuns de controalele autorităților.

Oricine care are o conexiune la Internet și posibilitatea de a face plăți într-o monedă electronică poate cumpăra aceste substanțe chimice, relevă investigația Reuters.

Noțiuni elementare de chimie, pentru a produce drogul mortal: ”Este ca și cum ai face supă de pui”

Pentru a transforma acești precursori în fentanil, traficanții ar avea nevoie doar de cunoștințe modeste de laborator și o înțelegere de bază a chimiei. În Mexic, un copil de 12 ani a afirmat că a renunțat la școală pentru a învăța meseria într-un laborator clandestin unde se produceau stupefiante.

”Este ca și cum ai face supă de pui. Este foarte ușor să faci acest drog”, a spus un producător independent stabilit în statul Sinaloa, bastionul cartelului.

Reporterii Reuters nu au fabricat fentanil, nu au avut nicio intenție să facă acest lucru și au luat măsuri pentru a distruge în siguranță substanțele chimice și celelalte materiale pe care le-au cumpărat. De asemenea, ei au urmat sfaturile avocaților înainte de a face cumpărăturile, pentru a se asigura că respectă legea.

Producerea de fentanil, o afacere pe filiera SUA-Mexic-China

Afacerea cu fentanil este în mare parte un sistem comercial între trei țări, Statele Unite, Mexicul și China fiind legate într-un triunghi toxic între cel mai mare consumator, producător și furnizor de materii prime al drogului ilicit.

Ancheta Reuters a scos la iveală numele vânzătorilor chinezi, metodele pe care aceștia le folosesc pentru a-și expedia substanțele chimice în America de Nord și modul în care pachetele cu substanțe evită verificărilor vamale din Mexic și Statele Unite. Ușurința cu care jurnaliștii au cumpărat substanțele chimice și echipamentele necesare fabricării drogurilor scoate la iveală lacunele din cadrul de reglementare mondial.

După ce cumpărătorii plasează comenzile cu ajutorul smartphone-urilor, vânzătorii chinezi livrează cu avionul precursori de fentanil, adesea etichetați în mod fals drept gadgeturi, produse cosmetice și alte bunuri banale. Aceste pachete sunt încărcate în avioane pline cu cutii cu aspect aproape identic de cel al miliardelor de produse ieftine exportate de China în fiecare an.

Principalele destinații sunt aeroporturile din Mexic și Statele Unite, unde pachetele pline cu precursori trec de obicei prin vamă împreună cu alte mărfuri, au declarat autoritățile din ambele țări, conform Reuters.

Combaterea consumului de fentanil, o prioritate a administrației Biden

Președintele Joe Biden a făcut din combaterea traficului cu fentanil o prioritate a administrației sale. Departamentul de Justiție al SUA a pus sub acuzare cel puțin 12 furnizori chinezi de produse chimice de la mijlocul anului 2023.

În schimb, cel puțin trei dintre acești vânzători și-au continuat activitatea și au vândut precursori către reporterii Reuters la câteva luni după ce au fost inculpați. Unul dintre aceștia a fost ”Jenny”, care în discuțiile purtate în timp ce aranja vânzarea, a luat în derâdere măsurile aplicate de SUA.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiție, Wyn Hornbuckle, a declarat că Departamentul de Justiție și Departamentul de Combatere a Drogurilor ”vor continua să investigheze și să urmărească intens fiecare element din lanțul de aprovizionare cu fentanil, inclusiv companiile de substanțe chimice și directorii din Republica Populară Chineză care furnizează ingredientele utilizate pentru fabricarea acestui medicament mortal”.

Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat că administrația de la Washington a condamnat în termeni duri flagelul fentanilului în țară și în străinătate. Aceste eforturi includ demararea cooperării bilaterale cu China pe această temă, efectuarea de confiscări record de fentanil care intră în Statele Unite și sancționarea a sute de străini implicați în traficul de droguri. Statele Unite salvează vieți prin aprobarea federală a unui medicament fără prescripție medicală care inversează rapid efectele supradozelor de opioide, a declarat oficialul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE