Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Avertizare INHGA: Cod Roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui

Debitele râurilor din ţară vor fi în creştere în următoarele zile, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, existând riscul producerii unor inundaţii locale şi depăşiri ale Cotelor de Apărare mai ales pe râurile din sudul şi estul ţării, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul 29 - 5 octombrie 2023.

29/09/2024 , 14:48

Cod Roșu pe râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o nouă atenţionare Cod roşu de viituri, valabilă până marţi dimineaţa, pe râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 30 septembrie ora 00:00 - 1 octombrie 2024 ora 10:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad - afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Elan (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi).

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), începând de luni, de la ora 12:00, până luni, la ora 23:00 este în vigoare Codul Portocaliu, care va afecta râuri din bazinele hidrografice: Mureş, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.

„Acest cod este activ şi în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 - 1 octombrie, ora 18:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Prut, Jijia, Bârlad, Siret şi râurile din Dobrogea.", se precizează în comunicatul INHGA.

Totodată, începând de duminică, de la ora 12:00, până luni, la aceeaşi oră, se află sub incidenţa Codului Galben râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş, Tur, Someşul Mare, Someşul Mic, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş.

Conform hidrologilor, acelaşi cod este valabil şi în intervalul 29 septembrie, ora 12:00 - 1 octombrie, ora 23:00, pe anumite sectoare de râuri din zonele Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei, Bucovinei, Moldovei şi Dobrogei.

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare.

„Pentru siguranţa populaţiei, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de către autorităţile locale şi evitarea circulaţiei în zonele aflate sub incidenţa codurilor hidrologice. Menţionăm că Avertizarea Cod Roşu presupune risc de inundaţii majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport şi exploatarea construcţiilor hidrotehnice. De asemenea, în secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depăşiri semnificative ale Cotelor de pericol/Fazei a III - a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensităţii majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viaţa oamenilor", se mai precizează în comunicat.

„În primele zile ale intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în creştere pe majoritatea râurilor. Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu posibile efecte de inundaţii locale şi depăşiri ale Cotelor de Apărare, cu probabilitate mai mare pe râurile din sudul şi estul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ şi propagării. În a doua parte a intervalului, debitele vor fi, în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare", avertizează hidrologii.

Potrivit sursei citate, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite, pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din sud - vestul şi sudul ţării, în special în ultimele două zile ale intervalului, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării.

În ceea ce priveşte debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), acesta va fi în creştere în primele trei zile până la valoarea de 7.600 mc/s, apoi staţionar cu tendinţă de scădere în ultimele zile ale intervalului de prognoză, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) şi octombrie (3.850 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în creştere, exceptând ultimele trei zile când pe sectorul Gruia - Bechet debitele vor fi relativ staţionare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE