Profesorii și angajații din învățământul preuniversitar care au intrat în grevă după 25 mai pierd la vechime zilele în care au avut contractul de muncă suspendat. Sindicaliștii din educație atrag atenția că acesta este primul efect al modificărilor aduse legii dialogului social. Primii afectați vor fi dascălii care au de susținut grade didactice, pentru că nu ar mai îndeplini condițiile pentru susținerea examenelor.
În a treia săptămână de grevă, profesorii nu se gândesc să revină la ore. 83% dintre cadrele didactice continuă să protesteze la nivel național.
Nicușor Cotescu, președinte sindicat Spiru Haret Dolj: ”Considerăm că Guvernul este obligat, îl obligă și Legea Dialogului Social să se întoarcă la masa negocierilor și să continuăm să ne obținem drepturile noastre pentru care am pornit în această grevă.”
Reprezentanții sindicatelor din Educație spun că pe viitor va fi tot mai dificil ca profesorii să intre în număr atât de mare în grevă. O modificare adusă Legii Dialogului Social a schimbat condițiile. Înainte, contractul individual de muncă se suspenda de drept.
Nicușor Cotescu, președinte sindicat Spiru Haret Dolj: ”Guvernul s-a gândit ca mai nou, acest contract individual de muncă să fie suspendat la cererea salariatului, ceea ce face de două/trei ori dacă nu mai mult să se gândească colegii noștri atunci când intră în grevă pentru că îi afectează la vechimea în învățământ, vechime în învățământ de care au nevoie atunci când se înscriu la gradele didactice, trebuind să aibă vechime completă la catedră. Și trebuie să știm că avem un procent de peste 40% dintre colegi care sunt înscriși la gradele didactice.”
Sindicaliștii din Educație spun că salariații care au intrat în grevă pe 22 mai nu vor avea vechimea afectată. Ordonanța de urgență care a modificat Legea Dialogului Social a fost adoptată pe 25 mai.