Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE SURSE: Profesorul de la Colegiul Sfântul Sava, acuzat de viol și agresiuni sexuale asupra a doi băieți, a încercat să se sinucidă

Profesorul de Economie, de la Colegiul „Sfântul Sava” din Capitală, a fost plasat sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile. Bărbatul de 51 de ani este acuzat că ar fi abuzat sexual doi elevi. Cât timp este cercetat, el nu are dreptul să mai predea. Minorii abuzați sau care sunt într-o situație vulnerabilă pot suna la numărul 119.

31/07/2024 , 12:42

Profesorul a încercat să se sinucidă

Profesorul de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Capitală, acuzat de viol şi agresiune sexuală asupra unor minori, a vrut să se sinucidă, potrivit unor surse Euronews România.

„La data de 31 iulie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 12 Poliție au fost sesizați, în jurul orei 01.00, prin sistem 112, cu privire la faptul că, la camera de gardă a unei unități medicale, din Sectorul 1, se află un bărbat, în vârstă de 51 de ani, victima unei tentative de suicid.

Deplasându-se cu operativitate la fața locului, polițiștii au luat legătura cu medicul de gardă, care le-a comunicat că bărbatul în cauză, ce se afla în stare gravă, a fost adus de la o adresă din Sectorul 3, de către un echipaj de terapie intensivă mobilă.

Cercetările sunt continuate de Secţia 12 Poliţie, pentru săvârşirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3”, informează DGPMB.

Știrea inițială

Procurorii spun că profesorul de Economie ar fi violat un elev de 17 ani în timp ce era într-un apartament din Sectorul 3 al Capitalei. Agresiunea ar fi fost comisă în urmă cu trei ani, iar cadrul didactic ar fi profitat de calitatea lui pentru a comite fapta. Mai mult, un alt băiat, în vârstă de 16 ani, ar fi fost și el abuzat. Presupusele victime ar fi depus două plângeri, una în 2022, iar o alta în 2024.

Elena Stambuli, psiholog: ”De cele mai multe ori, victimele abuzului sexual, mai ales dacă vorbim despre copii, nu spun ce s-a întâmplat, ascund de rușine, de teamă că vor fi judecați de cei din exterior. Și atunci acesta este probabil motivul pentru care s-a depus atât de târziu plângere. Cel mai probabil nu au mai putut suporta traumele produse și au spus cuiva”

Profesorul de Economie este angajat și al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, centru care se ocupă de realizarea subiectelor de examen și de programele școlare. În 2005 a publicat o carte despre homosexualitate, intitulată „Homosexualitatea, normal sau patologic”. Cadrele didactice sunt evaluate anual, de obicei, la începutul anului școlar.

Elena Stambuli, psiholog: ”Ele evaluează starea persoanei în cauză la acel moment. Deci nu este suficient un test psihologic ca să ne putem da seama dacă acea persoană are sau nu o problemă. O evaluare psihologică profundă înseamnă observație pe termen lung.

Părinții unor elevi sunt de părere că profesorii care ar trebui evaluați psihologic mai des.

Tatăl unui elev: ”Ar trebui să se facă la trei luni această evaluare și să se ia măsuri atunci, punctual, nu să se aștepte un an să vadă dacă profesorul este apt sau nu este apt pentru a preda”

Elena Stambuli, psiholog: ”Există o problemă, clar, un om sănătos din toate punctele de vedere, un adult sănătos din toate punctele de vedere nu poate recurge la astfel de gesturi.”

Ministerul Educației: Profesorul nu va putea reveni la catedră pe durata anchetei

”Ministerul Educației a cerut Parchetului informații despre dosar, iar pe perioada derulării anchetei profesorul nu va putea reveni la catedră”, a transmis Ministerul Educației.

Știrea inițială:

Un profesor de economie de la Colegiul Sfântul Sava a fost reținut de procurori după ce ar fi violat și agresat sexual doi băieți, de 16 și 17 ani. După primele audieri, profesorul în vârstă de 51 de ani a fost plasat sub control judiciar, după decizia Judecătoriei Sectorului 3. Faptele s-ar fi petrecut în 2021.

Profesor de la Colegiul Sfântul Sava, reținut pentu viol și agresiune sexuală

Comunicatul procurorilor: "La data de 02.06.2021, în timp ce se afla într-un apartament situat în mun. București, sector 3, inculpatul a întreținut cu persoana vătămată (un băiat în vârstă de 17 ani) un act sexual oral, profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate. (...)

La data de 17.12.2021, în timp ce se afla într-o locuință din mun. București, sector 3, inculpatul a exercitat acte de natură sexuală asupra persoanei vătămate (un băiat în vârstă de 16 ani), profitând de poziția de autoritate și încredere ce decurgea din calitatea sa de profesor al persoanei vătămate”, mai spun procurorii."

Profesorul, care este titular al catedrei de economie și în anul școlar 2024/2025, ar urma să fie sancționat de Ministerul Educației.

Între anii 2020 și 2022, el a participat la proiectul "Teleșcoala", difuzat de TVR, cu lecții de economie pentru clasa a XII-a și cu rezolvarea modelelor de teste pentru Bacalaureat.

Reacția Ministerului Educației: "Ministerul Educaţiei a luat act de informaţiile apărute în spaţiul public privind reţinerea unui cadru didactic de la Colegiul Naţional 'Sfântul Sava' din Capitală, în acelaşi timp şi angajat al Centrului Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE).

În acest sens, Ministerul Educaţiei a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti informaţii cu privire la măsurile dispuse, astfel încât să putem aplica în regim de urgenţă măsurile legale care se impun în temeiul art. 513 alin. (1) lit.e din OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, privind suspendarea raportului de serviciu.

Ministerul Educaţiei manifestă toleranţă zero faţă de orice abateri de la normele legale, profesionale, de etică şi faţă de orice formă de abuz şi violenţă: fizică, psihologică sau emoţională".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE