Procesul în dosarul 10 august, la Tribunalul Militar din București, a început miercuri cu o amânare. Magistrații au stabilit un nou termen pe data de 15 mai.
Dosarul fost trimis în instanță în urmă cu 7 luni, după ce cinci ani de zile a fost amânat. Cel puțin o parte dintre cei 16 inculpați trimiși în judecată au mers la sediul instanței.
Pe 10 august 2018, în urma incidentelor de la protestul din Piața Victoriei, 433 de persoane au fost rănite.
”Jandarmii nu au acționat de capul lor”
Doru Oprea, victimă a protestelor din 10 august 2018: Am aflat ieri după-amiază că azi e primul termen. Nici nu știam că e termen la tribunal. Am aflat de la știri că avocații au cerut amânare. Vreau să vă zic că, în acești șase ani, din 2018, de când am depus plângerea penală, nu am fost decât o singură dată chemat. De fapt, m-am dus eu să depun plângerea penală și să îmi ia o declarație. De atunci, am aflat doar din presă, și de trimitere la DIICOT, și de clasare și de redeschidere.
Jandarmii nu au acționat de capul lor. Dacă acționau de capul lor, se făcea repede o anchetă disciplinară și îi judecau repede la Tribunalul Militar. Având în vedere că politicul a fost implicat, se va tărăgăna totul până la Paștele Cailor. Eu cred că statul este obligat să ne informeze legat de termene.
Peste 100.000 de români au protestat în Piața Victoriei pe 10 august 2018
Pe data de 10 august 2018, peste 100.000 de români s-au adunat în Piața Victoriei pentru ceea ce a devenit cunoscut ca Mitingul Diasporei. Demonstrațiile antiguvernamentale s-au transformat cu rapiditate în violențe fără precedent. Au fost folosite gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. Peste 700 de persoane au depus plângere la parchet pentru că au fost lovite sau gazate.
Cu toate că dosarul a fost deschis a doua zi după violențe, a fost clasat în anul 2020 de DIICOT. Ulterior, și la presiunea opiniei publice, a fost redeschis în 2021. Ancheta a fost reluată anul trecut de Secția Militară a Parchetului General.
În august 2023, procurorii au anunțat trimiterea în judecată a 16 jandarmi, inclusiv trei foști șefi: Sebastian Cucoș, aflat la acel moment la conducerea Jandarmeriei Române, Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii din Piața Victoriei și Ionuț Sindile, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române.