Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul zbor direct România - SUA, după o pauză de 20 de ani

După o pauză de 20 ani, zborurile transatlantice directe, de la București către Statele Unite, au fost reluate. O companie românească a reușit să obțină toate certificările și autorizațiile pentru cursa Otopeni - New York JFK. Avionul a decolat chiar în această dimineață, de la București.

Primul zbor direct România - SUA, după o pauză de 20 de ani

Era ora 7 dimineața când Florin și fiul lui de 10 ani, Matei, așteptau îmbarcarea pentru zborul spre New York. Nu e prima dată când merg în Statele Unite, dar ideea unui zbor direct îi încântă.

Pasageri ai zborului Otopeni - New York: "Am fost în 2016, 2017, dar acum e mult mai bine, zbori direct. Te-ai urcat, ai ajuns, nu mai faci check-in, escală în Germania. E mult mai simplu. Sperăm să țină, să nu-l scoată. Ultima dată am zburat în 2004".

În timp ce unii și-au luat un bilet doar spre o destinație, alții au decis să profite de ocazie și să meargă într-un city-break la New York sau să viziteze și alte orașe.

Pasager zbor Otopeni - New York: "Am venit special pentru acest zbor, ca să fiu printre primii pasageri. Merg în vizită, mă întâlnesc cu niște prieteni, după care voi pleca înapoi acasă. Stau 4 zile. Prețul unui zbor dus a fost în jur de 350 de euro, mi s-a părut rentabil, nu foarte scump".

Pasager zbor Otopeni - New York: "E un avantaj foarte mare să nu te mai oprești prin alte aeroporturi, prin Europa, să mai stai și acolo două-trei ore. E un zbor direct super avantajos și sper să țină cât mai mult".

Iulian Scorpan, pilot comandant, CEO-ul companiei: "Deocamdată am planificat ăatru curse pe săptămână, începând cu perioada de vară. Pentru iarnă, probabil vor fi trei."

Reporter:"În cazul în care nu vor fi suficienți pasageri, există posibilitatea să reduceți numărul de curse?"

Iulian Scorpan, pilot comandant, CEO-ul companiei:"Nu mergem pe așa principiu, noi mergem pe principiul dezvoltării."

11 ore durează zborul direct Otopeni - New York

Avionul de tip Airbus 330 este primul de acest fel înregistrat în Romania. Are 275 de locuri și dispune de două clase de servicii, business si economic.

Felicia Macaleț, jurnalist Euronews: "Înainte de decolare, avionul a fost inspectat de către autoritățile din Statele Unite ale Americii, astfel pentru a se asigura că toate standardele sunt îndeplinite. În mai puțin de 11 ore, pasagerii vor ajunge pentru prima dată cu un zbor direct, după 20 ani de pauză, pe aeroportul din New York."

La prima cursă directă spre Statele Unite din ultimii 20 de ani, avionul a fost ocupat în proporție de aproximativ 40%.

Pasager zbor Otopeni - New York: "Singurul impediment pentru care avionul nu este plin este viza. În momentul ăsta, ca idee, o programare pentru viză ajunge în luna decembrie. Dacă vom reuși chiar să primim din partea statului acea facilitate, să scoată viza până la finalul anului, cu siguranță că va fi un zbor care chiar își va găsi utilitatea."

Printre celelalte noutăți din domeniul aviației din această vară se numără și intrarea pe piață a unei companii norvegiene, care va opera curse din și înspre România de pe 23 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE