În doar o săptămână, România va fi parte din spațiul Schengen, pe cale aeriană. cei care călătoresc într-un stat Schengen nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliției Române de Frontieră. Ei se vor îndrepta direct spre porțile de îmbarcare. Însă polițiștii vor face controale neașteptate. Spre exemplu, părinții care călătoresc cu cei mici pot fi opriți de polițiștii din aeroport, care le pot cere documentele minorilor. Decizia a fost luată pentru a proteja copiii împotriva traficului de persoane, a cerșetoriei sau a exploatării sexuale în care s-ar putea afla minorii care ajung peste hotare.
Controalele de la frontieră vor fi eliminate de duminica viitoare, odată cu intrarea în spațiul Schengen aerian și maritim. Astfel, cei care călătoresc în state unde este permisă libera circulație nu vor mai pierde timp pentru a le fi verificate documentele de călătorie.
”Mi se pare extraordinar. Mă bucur că se întâmplă la aeroporturi și m-aș bucura să se întâmple și pe la granițele cu mașina în curând”, spune un cetățean.
Polițiștii de frontieră vor fi prezenți în aeroporturi și vor face controale neașteptate, pentru a verifica identitatea oamenilor, dar și pentru a preveni fapte ilegale.
Cornel-Laurian Stoica, Inspectorul General al Poliției de Frontieră: ”Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei și verificări în bazele de date operative. Polițiștii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări.”
Inițial, 14 autorități consultate au propus să existe un spațiul special amenajat unde să fie verificate documentele minorilor, iar părinții sau însoțitorii să primească un aviz de călătorie de la polițiști. Odată cu adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului, s-a renunțat la idee.
Cornel-Laurian Stoica, Inspectorul General al Poliției de Frontieră: ”Aceștia NU vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.”
Din data de 31 martie. Cei care însoțesc minorii trebuie să aibă documentele celor mici asupra lor, spre exemplu, în bagaj. Polițiștii de frontieră îi vor verifica aleatoriu, pe baza unei analize de risc.
Documentele necesare pentru ieșirea din țară a minorilor diferă în funcție de situație. În cazul în care minorul călătorește doar cu un părinte sau cu un însoțitor, acesta trebuie să aibă: documentul de călătorie valabil, acordul celuilalt părinte sau doar documentul de călătorie dacă merge la domiciliu sau reședință și face dovada în acest sens. De asemenea, este nevoie de acordul unuia dintre părinți dacă minorul merge la studii, concursuri sau tratament medical și face dovada scopului călătoriei.
Cornel-Laurian Stoica, Inspectorul General al Poliției de Frontieră: ”A doua situație, dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de: document de călătorie valabil, acord din partea ambilor părinți și doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.”
Condițiile de călătorie rămân neschimbate pentru deplasările în state non-Schengen
Cei care merg, spre exemplu, în Dubai vor fi nevoiți să meargă la filtrele de control ale Poliției de Frontieră, pentru a le fi verificate documentele.
Alexandra Găvan, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Române: ”Dacă vin la controlul fizic, de asemenea, au posibilitatea de a folosi porțile automate, care este o facilitate mult mai rapidă și unde sigur își vor scana documentul de călătorie. Procedura de aici este o chestiune de câteva secunde pentru fiecare, să zicem 30, un minut pentru fiecare persoană în parte, dar bineînțeles că depinde de la caz la caz.”
Porțile automate de control au fost relocate, pentru a putea fi procesat un număr mare de cetățeni europeni. Anul trecut, aproximativ 15 milioane de persoane au tranzitat Aeroportul Otopeni. Zilnic, 43.000 de persoane se aflau la cele două terminale în sezonul estival.