Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul ostatic salvat de armata israeliană din tunelurile Hamas. Bărbatul de origine arabă a fost captiv 11 luni în subteran

Armata israeliană a anunțat că a salvat un ostatic răpit de Hamas în atacurile teroriste din 7 octombrie. Este vorba despre un cetățean aparținând minorității arabe, care a fost salvat în cadrul unei operațiuni complexe a forțelor israeliene în tunelurile Hamas din sudul Fâșiei Gaza. 

Farhan Alkadi a fost adus cu elicopterul la un spital din sudul Israelului, unde va primi îngrijiri medicale. Bărbatul în vârstă de 52 de ani, tatăl a 11 copii, era paznic la o fabrică din kibbutzul care a fost lovit de atacurile organizației islamiste, la 7 octombrie. El a fost salvat dintr-un tunel Hamas în sudul Fâșiei Gaza, ceea ce reprezintă o premieră pentru armata israeliană. Ceilalți șapte ostatici care au fost eliberați până acum au fost recuperți în cadrul unor misiuni terestre. 

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Comandourile israeliene l-au salvat pe Kaid Farhan Al-Qadi dintr-un tunel subteran ca urmare a unor informații precise ale serviciilor secrete. Condiția lui medicală este stabilă și va fi supus examinării în spital. Familia sa a așteptat 326 de zile să primească vestea pe care a primit-o astăzi. Însă mai sunt încă 108 ostatici ale căror familii încă așteaptă vestea că cei dragi sunt acasă. Și ei trebuie să știe că nu ne vom opri până ce ne vom îndeplini misiunea.”

Bărbatul s-a reunit cu familia după 11 luni

Reuniunea de familie a fost emoționantă. Rudele își pierduseră orice speranță. Bărbatul a întrebat despre copiii și mama sa, dar nu a putut vorbi despre experiența traumatică din captivitate. Farhan Alkadi a fost rănit la picior însă a fost tratat și este într-o stare bună. 

„Este mai slab. Nu este ușor să stai într-un tunel 11 luni sau să învii din morți”, a spus un membru al familiei. 

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Bine ai venit acasă, Farhan Alkadi. Felicit Forțele Israeliene de Apărare și Serviciul de Securitate Interne pentru încă o operațiune de eliberare reușită. Lucrăm neobosit pentru a aduce acasă toți ostaticii. Facem acest lucru în două moduri: prin negocieri și prin operațiuni salvare. Ambele modalități necesită prezența noastră militară pe teren și o presiune militară neîncetată asupra Hamas.”

În jur de 250 de oameni au fost răpiți, iar 1.200 au fost uciși în atacurile teroriste de anul trecut care au dus la izbucnirea războiului. Peste 40.000 de palestinieni au fost omorâți de la declanșarea ofensivei Israelului. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE