Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Situația umanitară din Fâșia Gaza se agravează. Bombardamentele și bolile infecțioase pun în pericol viețile civililor

Cel puțin șapte persoane au murit, printre care și patru copii, în urma unui atac al armatei Israelului în Fâșia Gaza. O casă dintr-o tabără de refugiați a fost bombardată. Între timp, organizațiile umanitare avertizează despre înrăutățirea situației civililor din zonă. Organizația Națiunilor Unite a anunțat că trimite de urgență vaccinuri împotriva bolilor infecțioase care au început să afecteze tot mai mulți oameni din taberele de refugiați. 

Luptele dintre milițiile islamiste Hamas și armata Israelului continuă în Fâșia Gaza, în pofida eforturilor internaționale de a se ajunge la un acord de încetare a focului. Din cauza atacurilor și bombardamentelor frecvente, zonele delimitate pentru refugiați devin tot mai mici și supraaglomerate. 

Sam Rose, reprezentant Agenția ONU pentru refugiați: „Zona umanitară desemnată de Israel s-a micșorat. Acum reprezintă aproximativ 11% din întreaga Fâșie Gaza. Și nu vorbim de 11% din teritoriul care este potrivit pentru locuit, pentru servicii și pentru viață.” 

Louise Wateridge, reprezentant Agenția ONU pentru refugiați: „Sunt scorpioni, țânțari, șobolani, șoareci, șerpi. Printre oamenii care trăiesc în aceste condiții, observăm o creștere a cazurilor de  răspândire bolilor. După cum se știe, am avut deja primul caz confirmat de poliomielită în Fâșia Gaza din ultimii 25 de ani, iar acest lucru arată cât de grave sunt condițiile de aici.” 

ONU lansează o campanie de imunizare a copiilor și cere încetarea focului pentru șapte zile

Bolile infecțioase afectează tot mai mult oamenii, care nu dispun de medicamente și mijloace de igienă personală. Cei mai vulnerabili sunt copiii. În aceste condiții, Organizația Națiunilor Unite a lansat o campanie de imunizare a copiilor și face apel pentru o încetare a focului pe perioada de cel puțin șapte zile.

Jonathan Crickx, reprezentant UNICEF: „Este doar o parte dintre cele 1,2 milioane de doze de vaccin pe care UNICEF le aduce în Fâșia Gaza. Obiectivul este de a desfășura o campanie de vaccinare la scară largă împotriva virusului poliomielitei de tip doi, în cooperare cu OMS, UNRWA și alți parteneri. Obiectivul este ca mai mult de 640.000 de copii cu vârsta sub zece ani să fie vaccinați împotriva poliomielitei în Gaza.” 

Ultimele negocieri pentru un armistițiu în Fâșia Gaza s-au desfășurat săptămâna trecută  în Egipt, dar părțile nu au ajuns la un acord.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE