Primul caz de Flurona apărut la copii a fost semnalat de Spitalul Județean de Urgență Suceava. Este vorba despre un bebeluș de doar 5 luni.
Copilul are ca simptomatologie doar febra, fără insuficiență respiratorie. El este internat de vineri la Secția de Boli Infecțioase a spitalului.
De la începutul sezonului, au fost 15 persoane diagnosticate cu Flurona, adică s-au îmbolnăvit în același timp de gripă și COVID, potrivit datelor de la INSP.
Două decese în România
Primul deces cauzat de acest tip de infecție s-a înregistrat la o femeie în vârstă de 74 de ani, din Iași, care suferea și de comorbidităţi grave.
Al doilea deces a fost confirmat la o pacientă din Timiș, în vârstă de 65 de ani, care avea și ea mai multe probleme de sănătate.
De ce este periculoasă Flurona
Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat la Euronews că fiecare infecție este periculoasă, luată separat.
„La pacienții cu comorbidități și dacă ar fi o singură infecție ar exista un risc pentru evoluție severă. Și nu doar la pacienții cu comorbidități, ci și la cei care se află într-o anumită grupă de risc, cum ar fi gravidele sau persoanele care au o anumită vârstă. În momentul în care apare o altă infecție, în acel moment - practic - riscul se dublează, dar asta nu înseamnă că și evoluția va fi de fiecare dată mai severă. Practic, factorul de risc numit infecție în cazul pacienților cu comorbidități este ridicat la puterea a doua, atunci când vorbim despre două virusuri care acționează simultan”, spune medicul.