O nouă funcție a ChatGPT permite utilizatorilor să transforme imagini în stilul Studio Ghibli, însă ridică noi semne de întrebare cu privire la drepturile de autor.
Fanii Studio Ghibli, celebrul studio japonez de animație din spatele filmelor precum „Spirited Away” sau „My Neighbor Totoro”, au fost încântați de apariția noii funcții a ChatGPT. Aceasta permite transformarea meme-urilor virale sau a fotografiilor personale în stilul vizual distinctiv al lui Hayao Miyazaki, fondatorul Ghibli.
Unul dintre utilizatori, antreprenorul german Janu Lingeswaran, a încărcat a fotografie a pisicii sale, Mali, pe care a transormat-o în stil Ghibli. Rezultatul l-a bucurat atât de mult, încât bărbatul a zis că se gândește să imprime fotografia și să o pună pe perete.
Stilul Ghibli generat de AI a fost aplicat și altor imagini cunoscute în mediul online, cum ar fi trăgătorul turc Yusuf Dikec surprins în drum spre medalia olimpică, sau celebrul meme „Disaster Girl”, cu o fetiță zâmbind în fața unei case în flăcări.
Inclusiv CEO-ul OpenAI, Sam Altman, și-a schimbat poza de profil în una în stil Ghibli.
Însă pe măsură ce entuziasmul pentru stitlul Ghibli generat de AI crește, se adâncește și îngrijorarea privind modul în care AI-ul folosește stiluri vizuale create de artiști reali.
Preocupări etice legate de stitlul Ghibli generat de AI
Reacțiile publicului în mediul online, odată cu postarea imaginilor stil Ghibli pe rețelele sociale, au readus la suprafață comentarii anterioare ale lui Hayao Miyazaki, cu privire la animația generată de IA. În anul 2016, când i s-a arătat o demonstrație IA, Miyazaki a spus că este „complet dezgustat” de ceea ce a văzut și că nu ar dori niciodată să folosească această tehnologie în munca sa.
Josh Weigensberg, partener la firma de avocatură Pryor Cashman, a spus că una dintre întrebările ridicate de arta AI în stil Ghibli este dacă modelul AI a fost antrenat pe lucrări ale lui Miyazaki sau ale Studio Ghibli.
Weigensberg a adăugat că dacă o lucrare a fost licențiată pentru antrenare, ar putea fi logic ca o companie să permită un astfel de tip de utilizare. Dar dacă acest tip de utilizare are loc fără consimțământ și fără compensare, a spus el, ar putea fi „problematic.”
Și o parte din artiști s-au arătat contrariați de modul în care este utilizat stilul Ghibli. Karla Ortiz, o artistă care a crescut cu filmele lui Miyazaki, a numit acest caz. „un alt exemplu clar de cum companii precum OpenAI nu dau doi bani pe munca artiștilor și traiul acestora.”
„Se folosește de brandingul Ghibli, de numele, munca și reputația lor pentru a promova produsele (OpenAI),” a spus Ortiz. „Este o insultă. Este exploatare.”
OpenAI: „Evităm stilurile artiștilor în viață”
Producătorul ChatGPT, OpenAI, se află deja în mijlocul unor procese privind drepturile de autor, însă a încurajat în mare parte experimentele de „Ghiblizare”. Într-un articol tehnic publicat marți, compania a declarat că noul instrument va adopta o „abordare conservatoare” în modul în care imită estetica artiștilor individuali.
„Am adăugat o funcție de refuz care se activează când un utilizator încearcă să genereze o imagine în stilul unui artist aflat în viață”, a precizat compania. Dar a adăugat, de asemenea, că „permite stiluri de studio mai generale — pe care oamenii le-au folosit pentru a genera și împărtăși creații originale de fani, cu adevărat încântătoare și inspirate.”
Studio Ghibli nu a comentat încă asupra trendului.
Sursa: Associated Press.