Vița-de-vie în solar este o noutate în domeniul viticol, dar ar putea fi plantația viitorului. Un fermier din județul Olt a plantat viță-de-vie în solariile cu roșii, iar rezultatele sunt spectaculoase. Un ciorchine poate cântări chiar și trei kilograme și se coace și mai repede.
Fermierul își dorește ca modelul său de viticultură să fie preluat de cât mai mulți producători, astfel încât să găsim în piețe și în supermarketuri struguri românești chiar de la începutul verii. Un fermier din județul Olt își vinde strugurii la Sibiu și spune că multor clienți nu le vine să creadă că sunt cultivați în România. Gustul fructului proaspăt și natural îi convinge imediat.
Struguri proveniți din solar
Ion Păunel, fermier din județul Olt: "În primul rând, avem timpurietate, avem lipsa bolilor și a dăunătorilor. Având lipsa acestora, avem mai puține tratamente fitosanitare. Asta înseamnă un produs mai curat. Îți permite să mergi pe sistemul pergola de dirijare, iar asta înseamnă o producție mult mai mare decât într-o plantație clasică. Aspectul la acest strugure este ca la cel din afară. Numai că de aici încolo încep diferențele. Vorbim de faptul că sunt foarte proaspeți, sunt foarte dulci, aromați, au cantitatea de zahăr. Eu îi culeg la maturitatea deplină."
Ideea de a cultiva viță-de-vie în solar i-a venit fermierului de la producția de roșii. Avea nevoie de mai multă umbră pentru tomate și, astfel, în urmă cu trei ani, a plantat prima viță-de-vie în solar. Puțini au crezut în ideea sa, dar acum, când are rod și este deja un model de urmat, Ion Păunel susține chiar că își dorește ca astfel de culturi să se extindă și strugurii românești să ajungă și în supermarketuri dar și peste hotare.
Ion Păunel - fermier din județul Olt: "Unii mi-au confirmat doar așa, de complezență, n-au crezut în idee. Inclusiv în familie. Cine a pomenit struguri în solar? Asta era expresia. Dar unul dintre colegi a mizat pe această cultură și chiar a reușit să scoată puțin mai devreme decât mine în unele solarii pentru că are și încălzire. Anul acesta, un alt coleg din Glodeanu Sărat a luat pentru suprafața de un hectar. Ușor-ușor ne extindem și mi-aș dori să fim cât mai mulți pentru că România e deficitară la sectorul de fructe"
Fermierul din Olt și-a extins cultura de viță-de-vie și anul acesta. El spune că via în solar, dirijată în sistem pergolă, este mai roditoare și face față cu brio schimbărilor climatice. Potrivit fermierului din Olt, o vie cultivată în mod clasic, în aer liber, produce maximun 16 tone de struguri la hectar, dar în sistem pergola se poate ajunge la o producție de 40-60 de tone/ hectar, iar în spațiu protejat, chiar la 120 de tone la hectar.