Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima zi de grădiniță vine cu emoții pentru copii și părinți. Cu ce sfaturi vin specialiștii

Părinții care-și trimit luni pentru prima dată copiii în colectivitate, la grădiniță, trebuie să fie cât mai liniștiți și relaxați pentru a nu le transmite celor mici anxietate, spun specialiștii.

Majoritatea copiilor se adaptează după o săptămână, iar multe grădinițe le oferă posibilitatea părinților să stea cu cei mici ca să poată face adaptarea.

Cosmina este mama Maiei și Alisiei, două fetițe care încep clasa I, respectiv grădinița. Cu prima fată a avut emoții mari când a adus-o la grădiniță, acum este mult mai relaxată.

”Au fost emoții prima dată? Da, am plâns eu mai mult decât copilul. În sufletul meu erau așa multe emoții, parcă făceam ceva greșit, așa mă simțeam, ca și cum rup legătura dintre mine și ea fiindcă o duc acolo.

Am stat o săptămână pe culoare acolo, am avut o grădiniță cu care m-am înțeles bine, a fost o adaptare foarte prietenoasă. Acum e mult mai ok și mă ajută foarte mult că o las prima oară pe cea mare la școală și după aia, pe cea mică la grădiniță”, spune Cosmina.

Cum liniștesc părinții copiii înainte de începerea grădinițelor

Și Oana a avut emoții cu primul copil. Acum are o metodă prin care s-l liniștească pe al doilea, care începe luni grădinița.

”Am considerat că este necesar să-i prezint tot ce urmează să se întâmple la grădiniță, că va cunoaște foarte mulți copii, că se va juca, că educatoarea va fi cumva continuitatea mea, ceea ce a găsit acasă va găsi și la grădiniță”, a declarat Oana.

Și experții îi sfătuiesc pe părinți să aibă grijă de emoțiile lor.

”Dacă părintele are emoții, și copilul va avea emoții. Noi permitem părinților să rămână în grădiniță pentru că ne dorim foarte mult copilul să aibă un confort, să nu aibă acea anxietate de separare. Aici stă în grădiniță, ori de câte ori copilul vrea să-l vadă, se poate duce. Sunt copii care nu pot fi liniștiți decât de părinți, noi am avut copii care au stat 8 săptămâni lipiți de părinte și într-un final, s-au desprins și au fost foarte ok. Majoritatea, peste 80% dintre ei, în prima săptămână se adaptează”, a declarat Dan Prediger, fondator grădiniță.

În București, majoritatea grădinițelor sunt private, depășind deja de anul trecut numărul grădinițelor de stat. Cererea pentru creșe, grădinițe și after school este în creștere în spațiile urbane aglomerate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE