Autoritățile transmit adesea mesaje de avertisment privind pericolul incendiilor de vegetație și necesitatea prevenirii acestora. De la mesajele televizate și din social media până la acțiuni concrete este însă cale lungă. Unii cetățeni ajung să ducă adevărate lupte cu autoritățile, tocmai pentru a le determina să își facă treaba. Este și cazul unei românce care a trăit mai mulți ani în Statele Unite. Întoarsă acasă, în localitatea arădeană Cărand, Oana Stepan a semnalat problema incendierilor pe care sătenii le folosesc pentru a-și face curățenie în gospodării. S-a lovit însă de pasivitatea autorităților, ba chiar de un răspuns în doi peri.
Alertată de fumul provenit de la deșeurile arse în gospodării și care ajungea până la casa ei, Oana Stepan a încercat să reclame la Garda de Mediu Arad. Telefonul autorității nu era funcțional. Imediat, femeia a vrut să solicite ajutorul autorității prin formularul de pe site, însă a primit un mesaj de eroare. Atunci, femeia a făcut reclamația pe email. Răspunsul pe care l-a primit a fost însă departe de ceea ce aștepta.
Garda de Mediu Arad: „În ceea ce privește deranjul postului nostru telefonic, acesta a fost sesizat de mult timp către operatorul de telefonie, iar în prezent suntem în așteptarea rezolvării acestui inconvenient, pentru care nu ne vom cere scuze de la dvs. având în vedere că vina nu ne aparține, iar demersurile au fost inițiate imediat ce am sesizat defecțiunea.”
Mai mult, Garda de Mediu îi reproșează femeii limbajul pe care l-a folosit în reclamație, iar în final este anunțată că cererea sa a fost redirecționată către Primărie.
Garda Mediu Arad: „În cadrul inspecțiilor de mediu efectuate de Garda de Mediu – Comisariatul Județean Arad la unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri), de fiecare dată atragem atenția edililor și personalului de specialitate din cadrul primăriilor cu privire la aceste acțiuni întreprinse de unii cetățeni, pe care dvs. vă permiteți să-i clasificați ca „idioți”, în vederea luării măsurilor și acțiunilor de prevenire a acestor fenomene de ardere a deșeurilor și vegetației.”
Femeia a continuat să facă reclamații atât către Garda de Mediu, cât și către Primăria Cărand. Ea a arătat că fumul apare pe străzile din localitate săptămânal.
Am încercat și noi să contactăm Garda de Mediu Arad și pe primarul din Cărand, însă fără succes.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului a publicat noi cifre prin care a arătat că în țara noastră în primele șase luni ale anului au avut loc aproape 5.600 de incendii, respectiv o medie de peste 30 de arderi de vegetație pe zi.
România este pe locul doi în UE, în ceea ce privește suprafețele afectate. Potrivit Comisiei Europene, peste nouă din 10 incendii din UE sunt provocate de acțiuni umane.