Preoții pot candida la alegerile locale din 9 iunie, însă nu în orice condiții. Cei care vor să devină primari trebuie să renunțe la preoție, a spus la emisiunea Vocile care contează, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
”Un preot într-un anumit context numai intru în detalii poate candida în calitate de consilier local. Pentru aceasta se poate oferi aprobarea, binecuvântarea ierarhului, dar numai dacă se impune și contează cu adevărat și nu există un candidat mai bun pentru acest post de consilier local.
Acesta e un registru accesibil și preoților, timp în care firește, se suspendă doar din slujirea preoțească.
Au apărut însă câteva cazuri, am aflat și eu, de preoți care își doresc să candideze ca primari, pe postul de primar, lucru total refuzat de Sfântul Sinod, deci inacceptabil.
Iar cei care perseverează în această inițiativa lor de a deveni primari trebuie realmente să renunțe la preoție și nu se mai pot întoarce în biserică.
E o întrebare la care v-ar putea răspunde oricând ierarhul, niciodată nu va da aprobare ca un preot să devină primar.”, a declarat Vasile Bănescu.
Un preot vrea să candideze ca primar al Sucevei
AUR a anunțat că va propune un preot pentru funcția de primar al municipiului și a ședinței de județ, conform informațiilor furnizate de Monitorul de Suceava.
Persoana desemnată este Cătălin Axinte, preot la Biserica Sfântul Mina din cartierul Obcini, care a primit oficial sprijinul conducerii AUR pentru a candida la Primăria Suceava.
Decizia finală a fost luată de președintele partidului, George Simion, iar lansarea oficială a candidaturii preotului Cătălin Axinte este programată pentru sâmbătă, 20 aprilie, la ora 11:00, la Casa Culturii din Suceava.
Într-o declarație dată joi, Cătălin Axinte a afirmat că "am decis să intru în această competiție electorală din convingere. Intenționez să rămân același om dedicat oamenilor și să subliniez faptul că voi fi un primar al societății civile".
De menționat că săptămâna trecută, preotul Cătălin Axinte a obținut acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a candida la alegerile locale, respectând hotărârile Sfântului Sinod.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.