Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premiul Nobel pentru Pace 2024. Mişcarea japoneză Nihon Hidankyo a câştigat pentru ''eforturile sale pentru a se ajunge la o lume fără arme nucleare''

Mişcarea japoneză Nihon Hidankyo a câştigat vineri Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2024, pentru ''eforturile sale pentru a se ajunge la o lume fără arme nucleare'', a anunţat Comitetul Nobel norvegian, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.

Premiul Nobel pentru Pace - ce constă într-o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 980.000 de euro) - este acordat de un comitet format din cinci membri, aleşi pentru un mandat de şase ani de parlamentul norvegian (Stortinget), şi singurul care se decernează la Oslo, premiile pentru celelalte categorii fiind acordate la Stockholm.

Candidaturile pentru Nobelul pentru Pace au putut fi prezentate până la 31 ianuarie. Institutul Nobel norvegian a înregistrat 286 candidaturi pentru distincţia din acest an, dintre care 197 de persoane şi 89 de organizaţii. Cel mai mare număr de candidaturi (376) au fost primite în anul 2016. Potrivit statutelor Nobel, lista candidaturilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani.

Anul trecut, distincţia i-a fost acordată iraniencei Narges Mohammadi ''pentru lupta sa împotriva oprimării femeilor în Iran şi lupta pentru promovarea drepturilor şi libertăţilor omului pentru toţi''.

Când vor fi anunțați toți câștigătorii Premiilor Nobel în 2024

Premiile Nobel vor fi acordare în perioada 7-14 octombrie, astfel:

  • 7 octombrie: Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină
  • 8 octombrie: Premiul Nobel pentru Fizică
  • 9 octombrie: Premiul Nobel pentru Chimie
  • 10 octombrie: Premiul Nobel pentru Literatură
  • 11 octombrie: Premiul Nobel pentru Pace
  • 14 octombrie: Premiul Nobel pentru Economie

Laureații sunt invitați să își primească premiile în cadrul ceremoniilor organizate pe 10 decembrie, data aniversării morții lui Nobel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE