Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premiul Nobel pentru Chimie, câștigat în 2024 de David Baker, Demis Hassabis și John Jumper

Premiul Nobel pentru Chimie 2024 a fost acordat americanului David Baker, de la Universitatea din Washington, și cercetătorilor britanici Demis Hassabis și John Jumper, din cadrul Google DeepMind, pentru realizările lor în designul computațional și predicția structurilor proteinelor.

Anunțul a fost făcut miercuri la Stockholm de către Comitetul Nobel.

”Proteina, numită Top7, a fost o surpriză neașteptată pentru cercetătorii care lucrau la proiectarea proteinelor. Cei care creaseră anterior proteine noi reușiseră doar să imite structuri existente. Structura unică a proteinei Top7 nu exista în natură.

De asemenea, cu cele 93 de aminoacizi, proteina era mai mare decât orice fusese produs anterior folosind proiectarea de novo.

În 2020, Hassabis și Jumper au prezentat un model de inteligență artificială numit AlphaFold2. Cu ajutorul acestuia, au reușit să prezică practic structura a celor 200 de milioane de proteine identificate de cercetători”, notează Academia Regală Suedeză de Științe.

În 2023, distincția a revenit cercetătorilor Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus și Alexei I. Ekimov, care au fost recompensați pentru "descoperirea și sinteza punctelor cuantice".

Laureații vor primi premiile pe 10 decembrie, în ziua în care este comemorată moartea lui Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2024, valoarea financiară a fiecărui premiu este de 11 milioane de coroane suedeze, echivalentul a peste 1 milion de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE