Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premiul Nobel pentru Literatură. Cine sunt favoriții și ce șanse are scriitorul Mircea Cărtărescu să câștige anul acesta

Mâine, 10 octombrie, va fi anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură, ca parte a lansării de către Comitetul Nobel a câștigătorilor pentru 2024. Autoarea de origine chineză Can Xue este din nou principalul favorit al bookmakerilor pentru câștigarea premiului în 2024.

Can, în vârstă de 71 de ani, a fost favorită și anul trecut. Cu toate acestea, ea a fost devansată de scriitorul norvegian Jon Fosse pentru Nobelul din 2023.

Fosse a fost considerat o alegere oarecum surprinzătoare pentru premiu, având în vedere că opera sa în piese de teatru, romane, poezii și eseuri a fost rar tradusă din norvegiană. Cu toate acestea, Comitetul Nobel a lăudat bibliografia extinsă a scriitorului, în special „Septology”.

Comitetul Premiului Nobel acordă un câștigător în domeniul literaturii din 1901. Până în prezent, premiul a fost acordat de 116 ori unui număr de 120 de persoane, 103 bărbați și doar 17 femei.

Câștigătorul, care va fi anunțat la Academia Suedeză, va primi și 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 9,7 milioane de euro).

Examinând cotele pe care diferite case de pariuri le-au pus la bătaie pentru premiu cu doar o zi înainte de marele anunț, observăm că favoriții sunt aproape aceeași de anul trecut.

Can Xue

Diferitele case de pariuri îi plasează șansele între 10/1 și 4/1, dar, în ciuda variațiilor, scriitoarea chineză Can Xue este considerată cea mai probabilă câștigătoare premiului din 2024, așa cum notează euronews.com.

Can, pe numele său real Deng Xiaohua, s-a născut în 1953 și a crescut în China lui Mao Zedong, o experiență care i-a influențat stilul literar. Aceasta este cunoscută mai ales pentru colecțiile sale de povestiri. Cel mai recent roman al său, „Barefoot Doctor” din 2019, a plasat-o în vizorul comitetului Nobel.

De asemenea, Can este cunoscută pentru critica sa literară pătrunzătoare la adresa diverșilor autori, inclusiv a celor din canonul occidental, precum Dante, Jorge Luis Borges și Franz Kafka.

Gerald Murnane

Un alt nume care a apărut în predicțiile de anul trecut la casele de pariuri este cel al scriitorului Gerald Murnane. Australianul este adesea considerat „cel mai mare scriitor de limbă engleză în viață” și este cotat în mod regulat printre favoriți. Dacă ar câștiga ar fi primul australian care obține premiul în ultimii 50 de ani.

Haruki Murakami

Scriitorul japonez Haruki Murakami este și el cotat printre favoriți. Murakami a devenit celebru la nivel internațional cu romanul său romantic „Pădurea Norvegiană”. Murakami a fost mult timp nominalizat pentru premiul Nobel, după ce a câștigat deja practic toate celelalte premii în literatură. Operele sale au intrat, de asemenea, în conștiința publică prin multitudinea de adaptări cinematografice.

Mircea Cărtărescu

Scriitorul român Mircea Cărtărescu este din nou în cărți pentru Premiul Nobel. Acesta a mai fost nominalizat și în trecut însă nu a câștigat. În luna mai a acestui an, romanul „Solenoid” al scriitorului român a câștigat premiul Dublin Literary Award 2024, în valoare de 100.000 de euro.

Ladbrokes îi plasează șansele lui Cărtărescu la 25/1 pentru câștigarea Nobelului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE